EnglishRomână
Obiectiv turistic

Casa memoriala Avram Iancu

0 / 5
Compare Add to favorites

Casa memorială „Avram Iancu”
”Casa Crăişorului Munţilor”

 

Casa memorială Avram Iancu, monument de arhitectură popular, este casa natală a lui Avram Iancu (1824-1872) supranumit Crăişorul Munţilor, figură legendară şi lider al Revoluţiei din 1848-1849 în Transilvania.

Istoric

Aproape de malul Arieşului şi înconjurată cu brazi falnici se află casa veche, unde s-a născut şi a copilărit Iancu. Ea a fost construită în anul 1800 de către tatăl Iancului, iar fiul acestuia a lăsat-o, prin testamentul din 1850, „în folosul naţiunii române” împreună cu toată averea spre a se întemeia o Academie de drept, convins fiind că pe calea juridică naţiunea româna îsi va redobândi drepturile. Prin grija Societăţii „Astra” casa a devenit un mic edificiu muzeal,înca dinanul 1880.

Cu ocazia comemorării a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, în 1924, când au fost organizate importante serbări, Societatea „Astra” a întemeiat o fundaţie formată din şcoală, bibliotecă, biserică şi muzeu. Numeroase documente, portrete, arme, relatări redau impresionanta sa activitate revoluţionară precum şi imensa sa suferinţă. Portretele executate în diferiti ani stau mărturie evoluţiei destinului său. În încheierea expozitiei este redată personalitatea lui în conştiinţa generaţiilor şi preţuirea pe care contemporanii noştri o aduc nobilei sale lupte pusă în slujba intereselor naţinii române. Expoziţia de etnografie cuprinde o sală de artă populară, piese rare din costumul vechi moţesc, precum şi textile de casa şi mobilier al interioarelor din zonă.

Cu ocazia sarbatoririi, în 1972, a 100 de ani de la moartea eroului si, în 1974, a 150 de ani de la nasterea sa, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia a organizat o noua expozitie de istorie si etnografie la parterul si demisolul întregii cladiri. Primele sali ale expozitiei înfatiseaza evenimentele premergatoare revolutiei din anul 1848, reliefând traditiile de lupta din aceasta zona manifestate în timpul miscarii lui Sofronie si al rascoalei lui Horea, Closca si Crisan. E prezenta apoi copilaria si anii de studii ai eroului la scolile de Zlatna, Cluj si Targu Mures. Urmeaza prezentarea ocupatiilor traditionale: pastoritul, agricultura, vânatoarea, pescuitul, accentul puându-se pe ilustrarea ocupatiei de baza, prelucrarea lemnului, ilustrat printr-o suita de unelte si o colectie completa de produse mestesugaresti: tulnice, donite, ciubere, butoaie. În ultima sala se poate vedea caruta cu cobara încarcata cu ciubere, mijlocul de transportal al motilor în peregrinarile lor prin tara pentru a-si vinde produsele.

Arhitectura

Casa, monument de arhitectură populară, este o construcţie specifică zonei, pe o temelie de piatră cu pereţi de lemn, bătuţi cu şipci, tencuiţi şi văruiţi. Edificiul are 2 camere si un „târnat”, precum şi un acoperiş în patru ape, mai înalt de doua ori şi jumatate de cât pereţii clădirii, acoperit cu sindrilă de brad. Interiorul păstrează o parte din mobilierul şi decoraţia originală: masă, laviţe, scaune, podişori, blide, icoane, chindee, precum şi obiecte personale ale Iancului: leaganul, fluierul, sabia, briciul, precum şi alte obiecte între care copia portretului executat de Barbu Iscovescu.
Una dintre încăperi este camera familiei, o odaie unde pot fi admirate lavițe, o masă pe colț, pat înalt motesc, podișori, blide, icoane, lingurar, ștergare, sau țesături de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cea de a doua încăpere este mult mai spațioasă și adăpostește o sobă mare, un pat cu perine acoperit cu cergă moțească, leagănul copilului atârnat de grindă. Aici pot fi admirate și obiecte casnice între care linguri și furculițe de lemn, sau un ceaun. Tot în această încăpere se află fluierul lui Avram Iancu și copia portretului acestuia pictat de Barbu Iscovescu.

Pont:

• La vizită încercaţi să evitaţi orele de vârf sau sezonul turistic;
• Fotografiatul şi filmatul casei Crăişorului sunt permise doar contra cost;
• Atracţii turistice în zonă: Cascada Pişoaia şi Dealul cu Melci, satul Nemeşi, comuna Vidra, Muntele Găina (anual are loc aici Târgul de Fete)

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !