EnglishRomână
Obiectiv turistic

Casa Memorială Ion Creangă Verified

0 / 5
Compare Add to favorites

Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești

”Primul muzeu memorial literar din România”

Casa memorială Ion Creangă din Humulești este un muzeu memorial înființat în casa în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889) însatul  Humulești  (astăzi suburbie a orașului  Târgu Neamț ) din  județul Neamț .

Datarea caseidupă cum se indică în LMI este 1833, ea fiind situată pe strada Ion Creangă nr. 8.Ion Creangă a locuit aici permanent de la naștere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855. Casa memorială-muzeu se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Neamț din anul 2004.

Cuvintele Amintirilor din copilărie descriu și astăzi, la fel de veridic ca și în urmă cu secol, atmosfera din casa scriitorului Ion Creangă din Humulești.

Istoric

Casa Ion Creanga din Humuleşti a fost construită între anii 1830-1831 de către Petre Ciubotariu (conform LMI datarea este 1833), bunicul povestitorului. Acesta a dăruit-o fiului său Ştefan, care în 1835 s-a căsătorit cu Smaranda Creangă, fiica lui David Creangă din Pipirig. Ion Creangă a locuit în casa din Humuleşti permanent de la naştere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855, când a plecat spre Iaşi, la Seminarul de la Socola. După moartea lui Ştefan a Petrii şi a Smarandei, casa a fost moştenită de fiica lor cea mai mică, Ileana Creangă.

Ulterior, aceasta, neavând copii, a donat-o nepoatei sale, Sofia, fiica Mariei, o alta sora a lui Creangă. Casa din Humuleşti a fost restaurată in 1937 prin grija istoricului Nicolae Iorga. În 1944 Sofia Grigoriu, născuta Creanga, donează casa din Humuleşti Asociaţiei Invatatorilor din România.

Casa din Humuleşti a fost în continuare îngrijită de doi dintre copiii Sofiei, Zahei si Antonică Grigoriu şi a funcţionat neoficial ca muzeu pana la 1951. Atunci, la iniţiativa lui Zahei, a avut loc deschiderea propriu-zisă a actualului muzeu memorial Ion Creangă din Humulşti.

Persoanele implicate în organizarea expoziției tematice a muzeului și în
colecționarea obiectelor etnografice necesare organizării expoziției au fost: Z. Grigoriu (descendent al povestitorului), preotul Cosma (preotul satului Humulești). Construcția a fost restaurată în 1937 prin grija lui Nicolae Iorga. Alte restaurări s-au efectuat în: 1960, 1975, 1988. Expune obiecte care au aparținut familiei Creangă (vârtelniță, roată pentru depănat, sucală, opaiț, ladă de zestre, blidar, pieptănuși, laviță), cărți poștale cu autograf, manuale
școlare Metodă nouă de scriere și citire;

Învățământul copiilor Geografia județului Iași, grafică de Eugen Taru (12 lucrări inspirate din Amintiri din copilărie).

În prezent, casa memorială este unul dintre cele mai vizitate muzee din ţară, trecându-i pragul anual mai mult de 40.000 de turişti români şi străini. În fiecare an, casa din Humuleşti patronează Manifestările „Zilele Ion Creangă”, precum şi activităţi culturale: seri muzeale, expuneri cu temă, conferinţe, simpozioane organizate la sediul unităţii, la sediul Fundaţiei Culturale „Ion Creanga” din Târgu-Neamţ sau la şcoala Ion Creangă din Humulesti.

În mijlocul casei din Humuleşti sunt aşezate pentru a putea fi văzute, uneltele de ţesut ale mamei, iar pe o măsuţă se pot vedea ceaslovul (prima carte dupa care a invaţat să citească) ţi bustul său. În tindă se pot observa foarte multe panouri cu date despre scriitor, iar camera următoare este cămara.

Arhitectura

Casa lui Ion Creangă are un acoperiş larg de draniţă sub care se află pereţii duri din bârne groase peste care s-a aşternut un strat de lutuială. Interiorul este format din două încăperi micuţe şi o tindă. Intrarea în casă este una scundă, adapostită de ploile repezi printr-o prispă lată de câteva palme, iar în spatele casei un acoperământ de scânduri cu panta repede protejeaza de mai multe obiecte gospodăreşti şi unelte agricole cu certă valoare etnografică.
Această căsuţă cu cerdac (prispă) şi tindă (holul de la intrare) are două odăi mici (camera pentru alimente, cu oblonul pe unde s-a urcat Nică în pod cu pupăza luată din tei şi camera principală) unde sunt expuse doar câteva obiecte originale, rămase de la părinţii lui Ion Creangă. Obiectele au fost păstrate de o nepoată a marelui scriitor, Sofica Zahii Grigoriu, care a locuit în această casă până în 1952.

Camera principală este organizată după specificul interiorului casei ţărăneşti de la acea vreme, cu sobă mare cu cuptor de dormit, ladă şi masă de zestre, laviţă pentru şezători, icoane vechi, ştergare la ferestre.

In mijlocul casei din Humuleşti sunt asezate pentru a putea fi văzute, uneltele de ţesut ale mamei, iar pe o masuţă se pot vedea ceaslovul (prima carte după care a învaţat să citească) şi bustul său. În tindă se pot observa foarte multe panouri cu date despre scriitor, iar în camera următoare, adică în cămara, se află intrarea în podul casei unde Ion Creangă a ascuns pupăza din tei.

Puncte de interes

 În cămara casei memoriale de la Humulești se pot vedea fotografiile scriitorului și cealaltă casă de la Țicău.

Marele povestitor, Ion Creangă și-a petrecut ultimii ani din viață în casa care a devenit cunoscută apoi drept  Bojdeuca  din  Țicău . Creangă a locuit în căsuța de pe strada Simion Bărnuțiu din 1872 până la moartea sa, în 1889.

Mihai Eminescu, bunul său prieten, a locuit și el aici în 1876.

Construită înainte de 1850, bojdeuca a devenit muzeu memorial (primul muzeu memorial literar din România) la 15 aprilie 1918.

Localizare şi acces

Casa memorial a lui Ion Creangă este situată în judeţul Neamţ, oraşul Târgu Neamţ în localitatea componetă Humuleşti.

Accesul se face pe Drumul Naţional 15 C ce face legătura între Târgu Neamţ şi
reşedinţa de judeţ Piatra Neamţ.

Program

(aprilie-septembrie)– MARŢI-DUMINICĂ
interval orar 10.00-18.00

(octombrie-martie) – MARŢI- DUMINICĂ
în interval orar 09.00-17.00

Taxe

Adulti – 20 lei

Studenti/Elevi – 10 lei

Pont:

✅  Lângă Casa memorială Ion Creangă din Humulești se găsește  Parcul tematic „Ion Creangă” , un loc în care vizitatorii se pot întâlni cu personaje îndrăgite din poveștile pentru copii scrise de Ion Creangă: mătușa Mărioara, Smărăndița, Moș Chiorpec, capra cu trei iezi, ursul păcălit de vulpe etc. Acesta este primul parc tematic despre opera unui scriitor construit în România.
✅  La vizită încercaţi să evitaţi orele de vârf sau sezonul turistic;

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00
  • Address strada Ion Creangă, nr. 8, Târgu-Neamţ

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !