EnglishRomână
Obiectiv turistic

Casa memoriala Mos Ion Roata

0 / 5
Compare Add to favorites

Casa Memorială „Moș Ion Roată”

Casa Memorială „Moș Ion Roată” este un muzeu județean din Câmpuri. Casa memorială a fost inaugurată la 24 ianuarie 1959, cu prilejul Centenarului Unirii Principatelor Române, în casa în care a locuit Ion Roată (1806 – 1882) din cătunul Gura Văii și strămutată la șoseaua ce leagă orașul Panciu de Soveja. Restaurată, casa cuprinde obiecte specifice ambientului familial și social în care a trăit Ion Roată și mărturii documentare privind activitatea sa în Divanul Ad-hoc al Moldovei (1857), ca deputat al țărănimii putnene. Casa este o locuință țărănească monocelulară, specifică Țării Românești, armonioasă și expresivă.

În anul 2007, în urma unor reparaţii, s-a făcut o reorganizare a obiectelor expuse în locuinţă, încercându-se astfel să se redea atmosfera epocii în care a trăit Ioan Roată. Casa este formată din două odăi, iar în interior se pot vedea cofa de apă, putineiul pentru unt, linguroiul sau polonicul de atunci, o icoană foarte veche, masa cu blide, patul cu cergă, iţarii moşului, dar şi o pereche de desagi.

Moș Ion Roată nu este o poveste, și nici o legendă. Moș Ion Roată este un autentic răzeș moldovean, din comuna Câmpuri, județul Vrancea. Moș Ion Roată este atestat în documente ca membru al Divanului Ad-hoc al Moldovei, apoi ca președinte de comisie electorale la el în sat. Militează pentru înființarea unei școli, se implică în comisiile de împroprietărire, semnează cu parafă (cu caractere chirilice). În 1878 este decorat cu „Steaua României”. Urmașii săi încă trăiesc în satul Gura Văii, unde Moș Roată le-a făcut casă. Dar căsuța lui este chiar lângă șosea, mai jos de nivelul drumului, în centrul comunei Câmpuri. Dacă mergeți după indicațiile muzeelor vrâncene, aveți toate șansele să rupeți mașina în drum spre Gura Văii, așa cum apare indexat monumentul.

Pont:

• La vizită încercaţi să evitaţi orele de vârf sau sezonul turistic;
• Fotografiatul şi filmatul sunt permise;
• Beneficiază de acees gratuit : preşcolari, veterani de război, persoane cu handicap şi insoţitorii lor, copii din casele de asistenţă socială, lucrători actuali şi pensionari din reţeaua muzeală naţională, membrii Uniunii Scriitorilor, persoanele prevăzute in contractele de colaborare incheiate intre Muzeul Literaturii Romane Iaşi şi alte instituţii sau societăţi comerciale.
• De casă se ocupă doamna Sevastița Burchinoiu, care vă va întâmpina şi vă va ghida pe tot parcursul vizitării.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 00:00 - 17:00 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !