EnglishRomână
Obiectiv turistic

Casa memoriala Panait Cerna Verified

0 / 5
Compare Add to favorites

Casa Memorială „Panait Cerna”

Înainte de a ajunge în oraşul Măcin, turiştii se pot opri, preţ de câteva momente, în localitatea Cerna, acolo unde se află casa memorial a poetului Panait Cerna.

Casa unde s-a născut poetul Panait Cerna se află în mijlocul localităţii, astfel că este uşor de remarcat.

Istoric

Casa Memorială a poetului Panait Cerna (1881 – 1913) este o casă simplă,
țărănească, cu aspect de prăvălie. Expoziția memorialistică organizată în trei săli prezintă datele bibliografice ale poetului, reproduceri după fotografii, documente, acte de stare civilă și de studii, ediții ale operei poetice, referințe critice.

Panourile prezintă coperta singurului volum de poezie, în toate edițiile apărute. În celelalte spații expoziționale s-a reconstruit interiorul țărănesc tradițional din acest areal, vizitatorii având posibilitatea să cunoască frumusețea și autenticitatea mobilierului și a țesăturilor de la începutul secolului al XX-lea.

Expoziția în aer liber prezintă instrumentar agricol tradițional, dovadă a uneia din cele mai importante ocupații practicate în această zonă. Clădirea ce găzduiește muzeul este monument istoric.

Arhitectura

Casa a fost donată în 1966 cu destinaţia muzeu memorial de fratele cel mai mic al poetului, Constantin Costea, rezultat din a doua căsătorie a mamei, aromânca Maria Taşcu cu Naum Costea, meşteşugar din Cerna.

În curtea din faţa casei a fost ridicat pe un soclu de piatră, în anul 1990, bustulpoetului Panait Cerna sculptat în marmură, fiul învăţătorului bulgar Panait Stanciof, mort înainte de naşterea fiului, viitorul poet care va purta acelaşi nume şi va semna mai târziu cu pseudonimul literar luat de la numele localităţii.

Constituindu-se ca o unitate muzeală,  Casa Memorială Panait Cerna cuprinde, pe lângă această expoziţie documentară, în alte trei săli şi în exterior o expoziţie etnografică ce ilustrează specificul acestei zone.

Date biografice, reproduceri după fotografii, documente, acte de stare civilă, acte de studii, manuscrise, exemplare din diferite ediţii ale operei, reviste la care a colaborat, mărturii literare ale contemporanilor săi, referinţe critice ale istoricilor literaturii române, monografii privind viaţa şi opera creatorului, studiile sale despre estetica literară,corespondenţa purtată cu familia, prietenii şi personalităţi literare ale vremii, relatări ale
simpozioanelor şi exemplare ale volumelor comemorative oferă vizitatorului prilejul dena-şi contura, dincolo de panouri şi vitrine, o imagine cât mai bogată în informaţii privitoare la Panait Cerna.

Reconstituirea aspectelor etnografice ale interiorului ţărănesc s-a realizat din perspectiva rememorării unei secvenţe de viaţă tradiţională din perioada în care poetul a trăit aici. Parte din piesele etnografice aparţin moştenitorilor familiei, ceea ce accentuează o dată în plus semnificaţia reconstituirii atmosferei de început de secol XX.

Ca spaţiu expoziţional, interiorul locuinţei relevă principiile estetice ale organizării tradiţionale: dispunerea mobilierului de-a lungul pereţilor şi prezenţa punctelor cheie în departajarea suprafeţelor (colţul cu soba, colţul cu patul, colţul cu laviţa).

Piesele de mobilier: patul cu tăblii, masa înaltă, dulapul – masă evidenţiază
apariţia elementelor orăşeneşti în mediul ţărănesc la începutul secolului al XX – lea.
Motivele decorative ale ţesăturilor care împodobesc pereţii sugerează, prin
reprezentarea geometrică şi diversitatea cromatică, multitudinea de preocupări şi credinţe ale omului.

Expoziţia etnografică din spaţiul exterior, prezintă unelte tradiţionale utilizate în ocupaţia de bază a locuitorilor acestei zone, agricultura.
Casa este construită în tehnici şi cu materiale tradiţionale (pământ, piatră, lemn,
stuf, nuiele, olană).

Pont:

✅ La vizită încercaţi să evitaţi orele de vârf sau sezonul turistic;
✅ Fotografiatul şi filmatul casei sunt permise doar contra cost;
✅ Se poate beneficia de ghid contra cost;
✅ Beneficiază de reducere a taxei de acces preşcolarii, elevii, studenţii şi
pensionarii;

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !