EnglishRomână
Obiectiv turistic

Cascada Urlătoarea Verified

0 / 5

Cascada Urlătoarea

Cascada Urlătoarea din Munţii Bucegi este una dintre cele mai spectaculoase din România, atât prin debit, cât şi prin înălţime (15 metri). Este un punct de atracţie pentru mii de turişti, mai ales că drumul către cascadă este considerat cel mai uşor traseu din Bucegi.
Cascada Urlătoarea este o cascadă formată de pârâul Urlătoarea, aflată la altitudinea de 1100m, în apropierea traseului turistic care duce din Bușteni spre Platoul Bucegi pe Valea Jepilor. Se poate ajunge și din localitatea Poiana Țapului.
În afara principalei căderi de apă (15 metri), există și alte căderi de apă mai mici,
desfășurate pe câteva zeci de metri mai sus, pe cele două pâraie, Urlătoarea Mare și Urlătoarea Mică.

Cel mai uşor traseu din Bucegi

Drumul către cascadă este marcat cu bulină roşie şi este considerat cel mai uşor traseu din Bucegi. În zonă se ajunge de pe Drumul Naţional 1, de la telecabina Buşteni.
Un alt traseu marcat este cel de la Poiana Ţapului, denumit „Drumul Regal“ pentru că pe aici obişnuiau să se plimbe călare regele Carol I şi, mai târziu, Regina Maria. Acesta leagă Castelul Peleş de Cascada Urlătoarea. Drumul spre cascadă poate fi parcurs în cel mult o jumătate de oră, din Buşteni. Presărat cu „scări naturale“, formate de rădăcinile copacilor, traseul are câteva hopuri mici, dar şi două podeţe din lemn. La 300 de metri mai sus de Cascada Urlătoarea (formată de pârâul Urlătoarea, mai exact de confluenţa văilor Urlătoarea
Mică şi Comorilor) se găsesc încă două cascade, mai mici, Urlătoarea Mare şi Urlătoarea Mică.

Legendele Cascadei Urlătoare

Fiica Jepilor şi cei doi ciobănaşi „Prin aceşti munţi, o frumoasă păstoriţă, fiică a Jepilor bătrâni, îşi păştea mioarele în vremuri de mult apuse. Doi fraţi ciobănei se îndrăgostiseră de păstoriţă şi prinseră a o urmări pas cu pas, fără însă a şti unul de dragostea celuilalt. Într-o zi neguroasă , ciobanii, fără să se vadă unul pe
celălalt, au întins braţele spre ciobăniţă. Aceasta, înspăimântată de apariţia ciobanilor, a scos un ţipăt deznădăjduit şi s-a aruncat în gol de pe stânci, prefăcându-se în cascada de argint care cade la infinit, plângându-şi parcă tinereţea. Ciobanii au împietrit pe loc din cauza grozăviei, iar trupurile lor împietrite mai pot fi văzute şi astăzi de-a stânga şi de-a dreapta cascadei”, este
versiunea care apare pe un panou informativ din apropierea cascadei, montat de Administraţia Parcului Naţional Bucegi.

Cei doi fraţi care s-au ucis în luptă pentru dragostea fetei

Oamenii locului au o altă variantă a poveştii, o legendă la fel de tristă care vorbeşte despre o femeie săracă, ce avea doi băieţi. Ajunşi la vârsta însurătorii, întâmplarea face ca ambii să se îndrăgostească de aceeaşi fată, cea mai frumoasă fată a locului. Când au realizat acest lucru, băieţii i-au cerut fetei să-l aleagă pe unul dintre ei. Neputând să se decidă, fata s-a retras în munţi, iar fraţii s-au certat şi s-au luptat până la moarte, fiecare de mâna celuilalt. Auzind de tragedie, fata s-a aruncat de pe munte, iar în locul în care a căzut a izvorât cascada, al cărui
vuiet puternic simbolizează plânsul veşnic al fetei pentru cei doi băieţi. De asemenea, trupurile celor doi fraţi s-au transformat în munţi – Jepul Mic şi Jepul Mare. Legenda se încheie cu moartea mamei celor doi băieţi, care s-a transformat într-o pădure care a acoperit cei doi munţi, pentru a fi mereu împreună.

Cascada, o destinație și pentru turismul medical

Stațiunea Bușteni a fost și este recunoscută pentru turismul medical practicat aici.Turiști și pacienți din țară și din străinătate au beneficiat de aerul curat din zona Cascadei Urlătoarea și a pădurilor din împrejurimi tratându-se de boli de plămâni și alergii. Ideal ar fi ca acest tip de turism să fie practicat cu rol profilactic, cât mai multe persoane putându-se bucura de zona aceasta al cărei aer ozonat poate aduce relaxare, confort fizic și psihic și o stare de bine.

Ponturi :

✅Peste tot în jurul Cascadei Urlătoarea sunt panouri care avertizează despre prezenţa urşilor în zonă.

✅Din Gara Buşteni se urcă la staţia de telecabină. Prin stânga staţiei urcăm pe drumul forestier și apoi pe potecă până la canton (captare de apă) şi apoi pe curbă de nivel până la Cascada Urlătoarea.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop
  • Address Strada Arcului 5, Bușteni (850m)

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !