EnglishRomână
Obiectiv turistic

Castelul Peleș Verified

0 / 5

Castelul Peleș

”O bijuterie unica a turismului romanesc”

Castelul Peleș este un palat din Sinaia, construit între anii 1873 și 1914 la initiativa primului rege al Romaniei , Carol I.

Clădirea se află in proprietatea Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș.

Castelul Peles este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din Romania, avand caracter de unicat. Prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.

Scurt istoric.

Castelul este construit pe domeniul regal, achiziţionat de principele Carol în anul 1872 după ce acesta s-a îndrăgostit de magnificul peisaj montan. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotărăște construirea unui castel într-un loc retras și pitoresc: Piatra Arsa

In tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal lucrările. În 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I. (monede interzise de suzeranitatea otomană)

În 1883 are loc inaugurarea oficială a Pelesului, pe care domnitorul l-a văzut ca pe un „sediu” al noii dinastii. Pelesul a căpătat apoi o tot mai mare importanță, devenind reședința de vară a familiei regale române.

Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticlă al holului de onoare este mobil, putând fi acționat de un motor electric. Încă din 1883, castelul are încălzire centrală.

Aici s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 – 1940), primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc și primul botezat în religia ortodoxă. În 1921, la Foisor, s-a născut fiul său, regele Mihai I.

De vazut in Castelul Peles

În Castelul Peles, cele mai importante săli care pot fi vizitate sunt: Holul de Onoare, Biblioteca regală, Sălile de arme, Sala de muzică, Sala Florentină, Sala Maură, Sala de teatru, Sala de Concerte, Apartamentul Imperial , Sala de Consilii, Cabinetul de lucru, Sufrageria, Salonul Turcesc, Dormitorul regal.

Castelul beneficiaza de un patrimoniu artistic impresionant constând în colecţii de vitralii, mobilier şi arme ce conţin piese datând încă din secolul al XV-lea.

Castelul Peles in cifre.

Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Pe lângă Pelesul propriu-zis, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelisorul și Foișorul.

Au participat peste 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajărilor dinaintea constructiei.

Constructia Castelului Peles a costat aproximativ 16,5 milioane de lei aur.

După Castelul Bran, Pelesul este considerat al doilea muzeu din țară căutat de turiști. Numai în anul 2006 i-au trecut pragul peste 250.000 de vizitatori din țară dar și din SUA, Australia, Japonia și Noua Zeelanda. În primele șase luni din 2010, 80.000 de turiști au vizitat castelul Peles.Astazi cifrele sar de 100mii de turisti anual.

TARIFELE DE VIZITARE

EXPOZIȚIA DE BAZĂ- Parter

Adulţi – 30 lei
Pensionari – 15 lei
Elevi, studenţi – 7,5 lei
Card Euro <26 – 7,5 lei

TUR OPȚIONAL- Parter + Etaj

Adulţi – 60 lei
Pensionari – 30 lei
Elevi, studenţi – 15 lei
Card Euro < 26 – 15 lei

TAXĂ FOTOGRAFIERE- 35 lei / aparat

TAXĂ VIDEO- 60 lei / aparat
Pentru filmări de uz personal

PONT :

✅Ajungeti la muzeu din timp. Studiati programul de vizitare si planuiti-va din timp drumul catre muzeu.

✅Pentru a va usura vizita, puteti sa lasati haine, umbrele, rucsacuri sau alte lucruri personale la garderoba muzeului.

✅Se poate intra  cu masina in curtea castelului pana la Pelisor- taxa 20 lei

✅In perioada vacanțelor școlare, copiii in vârstă de până la 18 ani au gratuitate.  –Gratuitatea este valabilă numai pentru vizitarea parterului expoziția de bază.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
INCHIS 09:00 - 16:15 11:00 - 16:15 09:15 - 16:15 09:15 - 16:15 09:15 - 16:15 09:15 - 04:15
  • Address Aleea Peleşului nr. 2
    Sinaia, jud. Prahova

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !