EnglishRomână
Obiectiv turistic

Cazinoul din Constanta Verified

0 / 5

Cazinoul din Constanta

”Cel mai frumos edificiu al Constantei”

Cazinoul din Constanta este o clădire istorică din Constanta. Este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului, fiind ridicat în anul 1909 și inaugurat în luna august a anului 1910.

Cazinoul, nelipsit din pozele de vacanta ale turistilor si din vederile care amintesc de litoral. Acesta află în centrul istoric al orașului, pe faleza din peninsulă, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta.

Scurt istoric

Cazinoul este una dintre clădirile emblemă ale Constanței. În zona în care se ridică astăzi mai fusese, între 1880-1902, o construcție de lemn, o „cazină” cum se numea atunci – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turiști.
Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904. Inițial, planurile sunt întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești.
Imediat dupa terminarea fundatiilor ,planurile au fost

sunt schimbate de catre primarie, care incredinteaza lucrarea unui alt arhitect, de origine romano-elvetiana(mama romanca si tata elvetian) – Daniel Renard, care renunță la specificul stilului românesc, în favoarea unui stil Art Nouveau sub influența cosmopolită a cazinourilor epocii.

La momentul inaugurării, presa locală a criticat rezultatul final numin constructia ”matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane” dar si ”monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust”.Unii au mai spus că ”emblema oraşului seamănă cu un dric dacă îl priveşti de sus, iar ferestrele au formă de mormânt”.
In ciuda criticilor, Cazinoul este inagurat cu mult fast pe 15 august 1910 in prezenta principelui Ferdinand si devine simbolul orasului Constanta, dar si recunoscut international.
Lucrările au costat 1.300.000 de lei, bani din care s-a înălţat cel mai frumos edificiu al Constantei.

La putin timp de la inaugurare, Cazinoul de la malul marii devine unul dintre cele mai cunoscute stabilimente de acest gen din Europa.
Luand in considerare costurile mari de intretinere a cladirii, la 15 martie 1911 oficialii locali autorizeaza jocurile de noroc, iar Cazinoul este dotat cu 2 mese de biliard si 7 mese pentru jocurile de carti.

In interior, era un loc luxos, cu pereti frumos decorati, candelabre sofisticate, covoare scumpe si mobilier din esente alese. Accesul in aceasta lume exclusivista le era permis doar persoanelor cu dare de mana si tinuta distinsa. Luxul Cazinoului si mirajul jocurilor de noroc atrageau oameni bogati din toate colturile lumii, veniti incognitor pe meleaguri romanesti.
In salile Cazinoului se traia intens, iar drame se consumau adesea! Nu putini au fost cei care, ruinati la masa de joc, si-au gasit sfarsitul aruncandu-se in valurile marii sau punandu-si capat zilelor intr-o camera de hotel.

In timpul Primului Razboi Mondial, când au început bombardamentele asupra Constanţei, Cazinoul a fost folosit de Cucea Roşie pe post de spital de campanie, însă a fost şi clădirea lovită de schije şi atunci au murit aici 10 oameni.
Pe 19 noiembrie 1917, Cazinoul devine iarăşi functional. În 1934, Daniel Renard a fost chemat pentru reparaţii la Cazinou.
Ultima renovare a Cazinoului a fost intre 1986 – 1988, moment in care i-au fost adaugate noi decoratiuni si vitralii.

Cazinoul cuprindea o sală de paiantă, cu pereții interiori captușiti cu scânduri vopsite în ulei și ”servea de distracțiune vizitatorilor în sezonul băilor”, putând fi utilizat și pentru ”baluri, fiind alcătuit dintr-o sală de dans, doua săli de lectură, pentru ziare și reviste, doua săli de jocuri și celebra terasă de pe malul mării.

Legendele Cazinoului

Cazinoul din Constata are si o legenda ,pe care putin o cunosc. Legenda spune ca celebra cladire a orasului a fost construita de un navigator . Acesta avea o fiica care a murit la varsta de 17 ani. Tatal indurerat a ridicat mounumentul in cinstea fetei pentru tinerii din oras , pentru ca acestia sa aibe parte de momente de neuitat de distractie si relaxare, lucruri pe care fiica lui nu a ajuns sa le traiasa. Se spune ca daca privesti cu atentie usa de la intrare se observa doua capete de berbec,ornament folosit pe dricuri in trecut.

O altă legendă legată de Cazino ne spune că pe vremuri, în epoca de aur a clădirii, mulţi oameni sărăciţi din cauza jocurilor de noroc s-ar fi sinucis, aruncându-se de pe mal, în apele bătrânului Pont. Toamna şi primăvara, sufletele lor neîmpăcate se tulbură şi produc furtuni îngrozitoare, ce provoacă valuri uriaşe care atacă cu sălbăticie coasta stâncoasă a Cazinoului

În prezent Cazinoul din Constanta este în paragină; pentru a evita accidentele și jaful, accesul în interior este interzis.
Au fost anuntate planuri de renovare a Cazinoului din Constata din fonduri guvernamentale in urmatorii ani. În această manieră, Cazinoul va putea redeveni un centru cultural şi de divertisment de anvergură internaţională, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii, beneficiind de o sală multifuncţională de 200 de locuri şi de o sală de festivităţi cu o capacitate de 150 de locuri.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
INCHIS INCHIS INCHIS INCHIS INCHIS INCHIS INCHIS
  • Address Bulevardul Regina Elisabeta 4, Constanța

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !