EnglishRomână
Obiectiv turistic

Cetatea Alba Carolina Verified

0 / 5

Cetatea Alba Carolina

Cea mai mare Cetate din România

Fortificația bastionară de la Alba Iulia este cea mai mare Cetate din România care stă în picioare de mai bine de 300 de ani. Aflată în inima oraşului Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina este cea mai reprezentativă şi mai bine conservată fortificaţie de tip Vauban din România şi din Estul Europei.

În prezent, cetatea Alba Carolina a devenit una dintre atracțiile principale ale județului Alba Iulia, întrucât oferă o ambianță istorică și medievală unică. Locul, păstrează mărturiile istorice și culturale ale evenimentelor ce au condus la formarea poporului român. Cetatea Alba Carolina dispune de prezența unor importante monumente ce stau mărturie evenimentelor petrecute în istoria orașului dar și în evoluția țării noastre. Cele mai multe dintre ele dispun de o poziționare semnificativă raportată la evenimentul petrecut în sine. Astfel, în locul în care s-a purtat o bătălie importantă sau unde personalități importante au murit pentru patrie regăsim astăzi statui, busturi sau monumente ridicate în cinstea unor oameni care au schimbat cursul evenimentelor.

Scurt istoric Cetatea Alba Carolina

Construcție

Cetatea a fost construită de către peste 20.000 de iobagi români din Transilvania sub autoritatea militară austriacă, între anii 1715-1738, precum și câțiva muncitori și meseriași italieni. „Fineturile”, adica sculpturile de la portile cetatii si bastioane, au fost realizate de o echipa adusa tocmai de la Viena, coordonata de sculptorul Johann König.

Zidurile sunt ușor oblice – s-au ridicat din cărămidă și piatră printr-o tehnică fără denivelări, pentru a provoca ricoșarea ghiulelelor metalice. Din vechea cetate medievală s-au utilizat totuși cele două bastioane construite în secolul al XVII-lea, care au devenit în cadrul a două noi bastioane, cavalieri – platforme de tragere.

Pentru construirea cetatii terenul de 140 hectare a fost eliberat între 1713-1715 prin dărâmarea vechiului oraș medieval, acesta trebuind să fie mutat în partea de est a cetății (actualul oraș de jos)

Corpul principal al cetatii are o forma heptagonala, cu un bastion situat in fiecare colt, iar peretii exteriori au o lungime de aproximativ 12 km. Cetatea are, de asemenea, o poarta pe fiecare perete, dar poarta principala este situată în partea de est.

Cetatea este locul în care vă puteți întoarce în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicată aici a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

Garda cetății

Punctul principal de atracţie turistică îl constituie partea animatoare a Cetăţii, mai exact gărzile militare.Gardienii sunt îmbrăcați în uniforme specifice secolului al XVIII-lea și îi întâmpină pe turiștii de la porțile Cetății. Garda Cetăţii Alba Carolina a luat fiinţă în luna aprilie a anului 2006, la iniţiativa societăţii care administrează Traseul celor Trei Fortificaţii. Prezenta garzilor da un plus de autenticitate unui loc care era deja incarcat de o atmosfera aparte, un loc in care zidurile pastreaza povesti nespuse si in care aproape fiecare cladire are in spatele sau secole de istorie.

Pont

✅Ceremonia de schimbare a gărzii se desfășoară zilnic în timpul sezonului turistic (mai – septembrie) la ora 12:00, uneori de două ori pe zi în timpul weekend-urilor. Pentru o amintire unică, turiștii pot face fotografii cu gardienii. Aceast ceremonie a început în 2009, iar de-a lungul anilor a devenit un simbol al Cetății Alba Carolina.

✅ Sala Unirii este una dintre cele mai importante clădiri istorice din Cetate. Este locul în care fruntaşii ardeleni au hotărât în 1918 Unirea Transilvaniei cu România.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
09:00 - 23:00 09:00 - 23:00 09:00 - 23:00 09:00 - 23:00 09:00 - 23:00 09:00 - 23:00 09:00 - 23:00
  • Address Calea Moților, Numărul 5A, Alba Iulia

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !