EnglishRomână
Obiectiv turistic

Cetatea Enisala Verified

0 / 5

Cetatea Enisala

”Una dintre cele mai frumoase cetăţi din România!”

La mai puţin de 40 de kilometri de municipiul Tulcea, aflata pe un deal calcaros ce domina de la inaltime zona lacurilor Razelm si Babadag se afla de peste 700 de ani, Cetatea Enisala sau numita si Cetatea Heracleea

Denumirea cetăţii provine de la turcescul “yeni” (nou), respectiv regionalismul dobrogean „sale” (aşezare, sat), adica „aşezare nouă“.

Scurta istorie a ultimei cetăţi medievale din Dobrogea:

Cetatea medievala Enisala  a fost construită de puterea imperială bizantină şi de cea comercială genoveză la sfârşitul secolului al XIII-lea şi la începutul secolului al XIV-lea, fiind ulterior preluata de catre otomani transformand-o in garnizoană

Principalul scop al acestei cetăţi a fost cel militar: defensiv şi de supraveghere de la înălţime a drumurilor de pe uscat şi de pe apă, mai apoi aceasta a fost abandonată.

Cetatea este construită din piatra de calcar cioplita, fasonata, de forma cubica, de dimensiuni mici si mijlocii. Zidul de incinta este gros de 150 cm – 185 cm.

Incinta cetății este compusă din patru turnuri de colț și doi contraforți cu înălțimi variate, între 5 și 10 m .Cel mai impresionant element îl constituie turnul cel mare cu poarta de intrare monumentală

 Suprafață – 2, 7 ha, rezervație arheologică.

Cod LMI  TL-I-s-A-05785

Cea mai veche mentiune a acestui nume o gasim in cronica lui SüKrüllah, datand din prima parte a sec. al XV-lea.

O nouă atracţie a zonei sunt descoperirile arheologice de aici. Au fost găsite peste 500 de complexe arheologice, dintre care peste o sută de mormite în care au fost îngropaţi, cel mai probabil, cei care locuiau la cetatea genoveză, o aşezare din prima Epocă a Fierului,o aşezare neolitică ce aparţine Culturii Gumelniţa, adică din a doua jumătate a mileniului V îHr. gropi de provizii, gropi menajere, dar şi gropi în care erau depuşi anumiţi indivizi, care sunt spectaculoase

Intrarea se face prin spatele cetatii,urcand cateva scari metalice ajungand la poarta cetătii.Inante de a intra in curtea cetatii de aici puteti admira  ”peisajul care îţi taie respiraţia”, indiferent de anotimp sau vreme. Se poate observa o parte a judetului Tulcea cu toate canalele si intinderile imense de stufaris si o mare parte a complexului lagunar Razim-Sinoe,Delta si Podisul Babadagului  pe o parte si de cealalta a cetatii – Superb ! Turul cetatii nu durează mai mult de o ora. Ulterior se poate cobora pe jos (pentru aventurieri) spre zona de stufaris pentru a admira canale si pline de fauna si vegetatie diversa  unde iti dai seama ca – de aici incepe Delta.

Legendă

Cetatea Enisala deține și o frumoasă legendă despre un dragon care se adapostea la poalele cetății (in dreapta intrarii spre cetate) intr-o grotă. Acesta răpea odată pe an cea mai frumoasă fecioară din satele dinprejur in schimbul sigurantei  poporului, pană intr-o zi ,cand a venit si randul fiicei regelui ce,iar atunci un tanar a sarit in ajutorul fetei , infigand o suliță in inima dragonului si infasurand in jurul gatului un ”pois” (brâu traditional portului rușilor-lipoveni) salvand oamenii de bestia  cea rea ,iar printesa s-a casatori cu viteazul tanar .

Pestera Dragonului” era suficient de mare cat sa intre un om inauntru ,dar a fost acoprită aproape in totalitate in ultimii ani de sedimente si ierburi.

Taxă

Taxa de acces in cetate : 5 lei/persoana

reducere pt elevi /studenti  50%

ACCES

DJ222 – Tulcea –Sarichioi-Enisala-Cetatea Enisala

Hârșova(DJ22D) / Macin(DJ22A) – E87- Babadag-Enisala-Cetatea Enisala

Constanta / E87 -Ceamurlia de Jos – Jurilovca – Cetatea Enisala

 

Pont:

✅ De la poalele cetatii se pot observa cele mai frumoase apusuri si rasarituri.

✅ La 2 km distanta puteti vizita Muzeul Satului din Enisala.

✅ In apropiere se afla localitatea Sarichioi( 10km) si Jurilovca(16km) de unde puteti face o plimbare cu barca pe lacul Razim .

✅ Recomandam cazarile cu iz traditional pentru o experienta deosebita (delicii culinare, gospodarii si alte obiceiuri ale localnicilor)

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00
  • Address Enisala, com. Sarichioi

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !