EnglishRomână
Obiectiv turistic

Cetatea Râșnov Verified

0 / 5

Cetatea Râșnov

,,O fortăreaţă neînfrântă,,

Situata pe drumul Brasov – Rucar – Campulung, Cetatea Rasnov este una din cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania. Prima mentiune a Cetatii Rasnov dateaza din anul 1335, cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor cand a fost pustiita din nou tara Barsei, in afara de cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului care nu au putut fi cucerite.

Cetatea este poziționată pe un deal stâncos, imprejmuit de pǎdure, unde singura cale de acces este dinspre est, arhitectura sa fiind adaptată reliefului, fortificarea urmărindneficiența apărarii dealului.

Scurta Istorie Cetatea Râșnov

Datând din secolul al XIV-lea, cetatea Râșnov a rezistat cu stoicism mai multor atacuri ale tătarior. În timpul acestora ea a fost loc de adăpost pentru populația orașului, primind titlul de cea de ”a doua vatră a Râșnovului”.

În 1612 cetatea a fost ocupată de Gabriel Bathory, principe al Transilvaniei, iar un an mai târziu a revenit în posesia Râșnovului printr-un acord cu Bathory în urma căruia sașii plăteau o răscumpărare de 3.000 de florini pentru cetățile Râșnov și Bran.

Asupra Râșnovului s-au abătut de-a lungul timpului ciumă, incendii și cutremure, iar în decursul revoluției de la 1848 a fost din nou loc de refugiu și instruire a gărzilor naționale săsești.
În 1923 cetatea Râșnov a fost dăruită Principelui Moştenitor Carol al României iar râșnovenii au sperat ca ea să devină reședința viitorului rege, însă n-a fost așa.

După cutremurul din 1940 cetatea a avut nevoie de restaurări, care au început 15 ani maitârziu.

Cetatea Râșnov – Constructie

Cetatea a fost construită din piatră şi cărămidă, având un stil arhitectonic simplu, asemănător cu cel al caselor din zonă, adaptat pentru o fortificaţie. Prima menţiune documentară a cetăţii de la Râşnov se referă la o fortificaţie puternică care rezistă asediului inamic şi salvează vieţile locuitorilor refugiaţi între zidurile sale şi datează din anul 1335, când, în timpul unei invazii a tătarilor în Transilvania, Ţara Bârsei a fost pustiită în întregime.

O fântână de legendă

Pentru a face față oricărei împrejurări, în cetate se depozitau din timp în timp mari cantităținde cereale, de armament și pulbere. Pulberea era fabricată chiar în Râșnov. Pentru a nu mainavea probleme cu apa în caz de asediu, în 1623 s-a început săparea unei fântâni în interiorul cetății, care a durat 17 ani, terminându-se în anul 1640, când a fost dată în folosință.
Fântâna avea adâncimea de aproximativ 146 de metri. Legenda spune că fântâna a fost săpată de doi prizonieri turci cărora li se promisese eliberarea la terminarea ei, dar se pare, tot conform legendei, că au fost uciși atunci când au terminat. Datorită marii adâncimi, fântâna nu a fost explorată în totalitate niciodată. Tot legenda spune că din fântână pornea un tunel secret care ducea la baza dealului.

În Cetatea Râşnov au fost turnate mai multe cadre ale filmului „Nemuritorii” – (1974) în regia lui Sergiu Nicolaescu, „Dacii”, „Mihai Viteazul”, sau „Columna”, oraşul câştigându- şi astfel titlul de „cetate a filmului istoric românesc”.

Pret bilete:

12 lei/ adulti
6 lei/ elevi si studenti

Program de vizitare Cetatea Rasnov, inclusiv Lift de acces

Mai – Octombrie: zilnic 09:00 si 18:00
Noiembrie – Aprilie: zilnic 09:00 si 17:00

Pont :

✅In prezent, turiștii pot vizita muzeul de artă feudală în care sunt expuse arme, armuri, mobilier de apocă, porturi specifice acelor vremuri. Există și obiecte mai neobișnuite, precum masca de tortură sau jug pentru transportarea prizonierilor.

✅In apropierea cetatii (apx 2 km) se afla Pestera Cetatii , un obiectiv unic in Romania si aceasa datorita sonorizarii excelente. Tot aici se pot face rezervari la concertele organizate in Pestera.

„O cetate foarte puternică, clădită pe vârful unei stânci, pe un munte înalt și despărțit de ceilalți, la care se poate ajunge numai pe o potecă lată de vreo trei pași și aceasta urmând drumul șerpuit în loc descoperit”.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00 09:00 - 18:00
  • Address Rasnov , pe Dealul Cetății

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !