EnglishRomână
Obiectiv turistic

Cimitirul Vesel Verified

0 / 5

Cimitirul Vesel din Săpânța

 ”Un muzeu în aer liber de natură unică”

Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.

In acest spatiu inchis, inconjurat de Muntii Carapati, s-a dezvoltat o adevarata civilizatie elemnului care a incercat nu doar sa dea o functiune obiectelor create, ci si o estetica aparte.

Probabil acelasi lucru s-a intamplat si cu unul din mesterii maramureseni, care a lasat mostenire o adevarata comoara – Ioan Stan Patras.

Fondare : 1935
Număr de morminte: 800

Scurta istorie Cimitirul Vesel

Cimitirul dateaza de la mijlocul anilor 1930 si este creatia artistului popular Stan Ion Pătraş, sculptor, pictor si poet in acelasi timp. Creativitatea lui Pătraş a scos la iveala aceasta monumentala si renumita opera de arta. Mai bine de 50 de ani artistul a creat sute de cruci din lemn inscriptate in stilul sau caracteristic. Dupa moartea lui in 1977 opera lui a fost continuata de ucenicul sau Dumitru Pop Tincu.

Se presupune ca atitudinea vesela in fata mortii era un obicei al Dacilor. Acestia credeau in viata vesnica, moartea fiind pentru ei doar o trecere intr-o alta lume. Nu vedeau moartea ca un sfarsit tragic ci ca pe o sansa de a se intalni cu zeul Zamolxe.

In multe zone ale Romaniei, dupa datina traditionala, despartirea de cel mort se face prin voie buna. Priveghiul este considerat ca fiind ultima petrecere la care participa atat mortul ca si cei pe care ii lasa in urma. Privind lucrurile din aceasta perspectiva, Ioan Stan Patras a incercat sa transpuna in lucrarile sale, esenta vietii decedatului, intr-un mod mai vesel, care sa-l faca pe om sa priveasca moartea cu mai multa usurinta.

Constructie Cimitirul Vesel

Crucile sunt realizate din lemn de stejar, fiecare fiind protejată de un acoperiș propriu. Pe fiecare dintre ele se află câte o imagine pictată în relief, ce reprezintă o scenă reprezentativă din viața celui decedat. Sub imagine sunt câteva versuri, de multe ori o poezie hazlie și uneori tendențioasa despre viața respectivului. Toate crucile sunt albastre, culoare ce a devenit specifica zonei, fiind numita “Albastru de Săpânța”.

Imaginile de pe cruce reprezinta o scena importanta din viata defunctului. Cateodata acestea arata meseria omului: padurar, vanator, taietor de lemne, bucatareasa, agricultor.

Femeile sunt reprezentate facand paine, tesand covoare, torcand lana. Daca o persoana a murit in urma unui accident mai neobisnuit, pe cruce aparea pictata scena intamplarii tragice.

„Sub această cruce grea Ca acasa daca vine
Zace biata soacră-mea Iarai cu gura pa mine
Trei zile de mai trăia Da asa eu m-oi purta
Zăceam eu şi cetea ea Da asa eu m-oi purta
Voi care treceti pa aici Stai aicea draga soacra-mea,
Incercati sa n-o treziti”

Pont :

In prezent ,Cimitirul Sapanta , este intens vizitat si reprezinta unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Romania.

Dacă tot sunteți în Săpânța incercați să ajungeți si la vâltori, acele construcții formate din bușteni, pe cursul unui râu, în care apa captată formează un vârtej în care se spală covoare și țoluri.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00
  • Address Loc. Sapanta, jud Maramures

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !