EnglishRomână
Obiectiv turistic

Galeria oamenilor de seama din Falticeni Verified

0 / 5
Compare Add to favorites

Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni

 

Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni este un muzeu memorial înființat în anul 1972 în municipiul Fălticeni , județul Suceava . Muzeul este găzduit de o casă construită în 1850 și donată de scriitorii Horia și Vasile Lovinescu , care se află situată pe Strada Sucevei nr. 91, în centrul orașului.
Galeria Oamenilor de Seamă a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015 la numărul 264.

Istoric

 

În a doua jumătate a secolului al XX-lea a apărut la Fălticeni ideea înființării unui muzeu care să evidențieze ceea ce a însemnat acest oraș pentru cultura românească, prin numărul ridicat de personalități care s-au născut, s-au format ori au creat aici.Astfel, sub directa îndrumare a cronicarului Eugen Dimitriu , la data de 16 iunie 1972 este inaugurată Galeria Oamenilor de Seamă, instituție muzeală cu titulatură originală și unică în România .

Spațiul care adăpostește muzeul a fost asigurat de casa donată de scriitorii
fălticeneni, Horia Lovinescu (1917-1983) și Vasile Lovinescu (1905-1984), cunoscute personalități ale culturii românești. Casa, ce datează din anul 1850, fiind considerată monument istoric, a fost reabilitată cu fonduri de la bugetul local, lucrările fiind terminate la începutul anului 2012. În imediata vecinătate se află o altă clădire monument istoric, Casa lui Eugen Lovinescu, care datează din același an.

Fondul memorialistic al muzeului s-a îmbogățit treptat, Galeria Oamenilor de Seamă devenind în timp o frescă a vieții și creației unor personalități ale culturii, artei și științei românești.

Autori şi exponate

 

Galeria Oamenilor de Seamă expune o serie de documente și exponate diverse, prin care înfățișează fragmente din viața și activitatea a peste 50 de personalități, oameni de cultură iluștri, originari din Fălticeni și din împrejurimi, care au trăit o parte a vieții ori au creat în acest oraș: scritorii Nicu Gane, Ion Creanga, Nicolae Beldiceanu, Mihail Sadoveanu, Horia Lovinescu, Sofia Cocea, Ion Dragoslav, Anton Holban, Nicolae Labiș, Ion Băieșu, Vasile Savel, Aurel George Stino, Nicolae Jianu, Mihail Șerban,
criticii și istoricii literari Eugen Lovinescu, Vasile Lovinescu, Monica Lovinescu, folcloriștii Artur Gorovei, Mihai Lupescu, Alexandru Vasiliu Tătăruși, actorii Matei Millo, Grigore Vasiliu Birlic, Jules Cazaban, pictorii Aurel Băieșu, Ștefan Șoldănescu, Dimitrie Hîrlescu, oamenii de știință Dimitrie Leonida, Nicolae Grigorașși multi alții.Muzeul este constituit din patru încăperi în care sunt expuse cărți, manuscrise, fotografii, tablouri, scrisori, busturi, documente și alte exponate cu valoare culturală și istorică. De asemenea, muzeul găzduiește și Centrul Cultural Româno-American, finanțat de prof. univ. dr. Eliot Sorel, cetățean american născut în Fălticeni.

Localizare şi program de vizitare

Localizare: Galeria Oamenilor se deamă din Fălticeni este localizată pe Str.
Sucevei nr.91 , Fălticeni, jud. Suceava.
Program de vizitare: Galeria Oamenilor se seamă din Fălticeni poate fi
vizitată în zilele de marţi până duminică în intervalul orar 08,00-16,00.

Tarife de vizitare

  • individual / 4 lei / persoana
  • taxă foto / 5 lei / persoana
  • taxă filmare / 10 lei / persoana

Pont:

✅ La vizită încercaţi să evitaţi orele de vârf sau sezonul turistic;
✅ Fotografiatul şi filmatul casei sunt permise doar contra cost;
✅ Grupurile beneficiază de o reducere de 50% a taxei de acees în muzeu;

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
Închis 08:00 - 16:00 08:00 - 16:00 08:00 - 16:00 08:00 - 16:00 08:00 - 16:00 08:00 - 16:00
  • Address Strada Sucevei 95, Fălticeni

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !