EnglishRomână
Obiectiv turistic

Lacul Roșu Verified

0 / 5

Lacul Roșu

Lacu Roșu este un lac de baraj natural, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare, in apropiere de orasul Gheorgheni, din judetul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din Romania numele provenind de la Paraul Rosu, care traverseaza straturi de culoare rosie, cu oxizi si hidroxizi din fier.
Statiunea Lacu Rosu este un adevarat paradis pentru cei care cauta recreere si odihna.
Situata in partea de Est a Transilvaniei in Carpatii Orientali, Lacu Rosu si Cheile Bicazului este o regiune de unica frumusete in lume.

Scurt istoric

S-a format în anul 1837, atunci când o porţiune din muntele Ghilcoş (un pinten format din grohotişuri) s-a surpat şi a blocat cursul natural al râului. Alunecarea a fost cauzată de îmbibarea excesivă cu apă a suprafaţei vulnerabile, pe fondul unei perioade de ploi abundente.
În consecinţă, s-a format un lac natural încadrat de vârfurile Şuhardul Mic (1.352 m) şi Şuhardul Mare (1507 m) precum şi vârful Ghilocoş (1.406 m). Pe malul lacului s-a dezvoltat staţiunea balneo-climaterică Lacul Roşu, subordonată oraşului Gheorgheni, judeţul Harghita.

Lacul Roșu în cifre

Suprafaţa: 11 hectare
Lungime: 2,5 km
Lăţime: 100-200 m
Perimetru: 3 km
Adâncimea maximă: 9,6 m
Volum: 580.000 m3
Altitudine: 980 metri.

Când s-a format, lacul avea dimensiuni mai mari faţă de cele din prezent. În formă de L, segmentul mai lung avea 1.300 m iar cel mai scurt 650 m, faţă de 900 m, respectiv 435 m în prezent.

Legendele Lacului Roșu

Una dintre legende spune că în zonă trăiau o fată săracă, adoptată din milă de o bătrână şi un băiat foarte bogat, singur la părinţi. Cei doi s-au îndrăgostiti nebuneşte la prima vedere, dar părinţii băiatului nu au fost de acord cu căsătoria. Nici rugăminţile şi nici lacrimile îndrăgostilor nu l-au putut îndupleca. Tinerii au decis să fugă în lume, iar părinţii băiatului au înnebunit de furie. Au blestemat-o pe fată fără să se gândească că şi fiul său va deveni o victimă. În drumul lor peste munte tinerii au fost prinşi de o furtună şi s-au adăpostit la poalele masivului. O stâncă uriaşă s-au fi prăvălit la vale şi i-ar fi ucis pe loc. Se spune că sângele celor doi s-a scurs în lac şi de aceea acesta are culoarea roşie.
O altă legendă, la fel se sângeroasă, are la bază tot o poveste de iubire. O fată extrem de frumoasă pe nume Eszter s-a îndrăgostit nebuneşte de un băiat pe care l-a întâlnit la un târg. Cei doi au decis să se căsătorească, dar din păcate băiatul a fost luat în armată, iar fata l-a aşteptat în zadar. Foarte tristă, Eszter mergea în fiecare zi în zona izvorului de lângă lac să ia apă şi plângea de dorul flăcăului. Într-o zi, fata a fost văzută de un tâlhar care i-a promis toate bogăţiile din lume dacă îl va lua de bărbat. Fata l-a refuzat, dar tâlharul a încercat că o forţeze să îi devină soţie. Se spune că Eszter a cerut ajutorul munţilor ca să scape şi imediat s-a pornit o furtună. Cei doi au fost îngropaţi sub stânci. Se spune că în acel loc s-a format Lacul Roşu de astăzi.

O a treia legendă spune că în zonă a fost o strână, iar în timpul unei mari furtuni
ciobanii au vrut să se adăposteacă în Muntele Ucigaş. Acesta însă i-ar fi îngropat cu tot cu oile lor şi aşa a apărut lacul.

Acces

Accesul spre zona Lacul Rosu se poate face dinspre orasul Gheorgheni, localitate care este situata pe calea ferata Brasov-Deda si pe DN 12. Din Gheorgheni, se desfasoara pe o distanta de 26 km drumul national 12/C ce leaga orasul de statiunea Lacu Rosu. Dinspre Moldova, plecand din Piatra Neamt (prin Bicaz) dupa parcurgerea a 57 km, tot pe drumul national 12/C putem ajunge la statiune.

Ponturi :

✅Pe timpul verii,puteti face o plimbare cu barca pe lac .
✅Împrejurimile lacului au un microclimat plăcut, deosebit de benefic pentru tratarea stărilor de extenuare fizică și psihică, insomnii, neurastenii.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop
  • Address 26 km de Gheorgheni,județul Harghita

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !