EnglishRomână
Obiectiv turistic

Lacul Sfânta Ana Verified

0 / 5

Lacul Sfânta Ana

„Lacul legendelor”

Între județele Harghita și Covasna, la 950 m altitudine, se gaseste frumosul lac vulcanic Sf. Ana. Acesta este înconjurat de munți, care sunt drapaţi în păduri de conifere ce păstrează zona răcoroasă pe timpul verii. Acesta este singurul lac din Europa Centrală și de Est care s-a format în craterul unui vulcan stins.

Scurt istoric

Lacul Sf. Ana este considerat a fi fost format în urmă cu în jur de 2.700 de ani. Apa este foarte limpede, aproape de parcă ar fi distilată, dar nu este oxigenată. Acesta este motivul pentru care foarte puține specii populează lacul. Dar zona este ionizată negativ, așa că are efecte pozitive asupra sistemului nervos. Din acest motiv, o plimbare cu barca pe lac poate fi foarte relaxantă.
Se află la poalele Muntelui Ciomatu, în Rezervația Naturală Mohoș. Acesta acoperă o suprafață de 19,3 hectare și are o adâncime maximă de 6,3 m. Ultima erupţie a vulcanului este estimată a fi avut loc în urmă cu aproximativ 35.000 ani. În craterul care s-a creat, apa din precipitații s-a adunat și a format lacul.

Particularitățile lacului

Turiștii veniți la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea. Localnicii știu că “Dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții”. Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful,
urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.

Legendele lacului

Ca fiecare loc plin de poveste din România, despre Lacul Sfânta Ana se spun multe. În primul rând, aerul este puternic ionizat și are efecte terapeutice. Cât despre legende… unele sunt plăcute altele mai puțin. Toate legendele se învârt în jurul Anei, care urma să se căsătorească, pentru avere, obligată fiind de părinți. A fugit în seara nunții și s-a aruncat în lacul ce îi poartă numele, iar trupul neînsuflețit nu i-a făcut găsit niciodat. În fiecare an, de sărbătoarea Sf. Ana lacul, acest loc este sfințit de către mitropolie.

O altă legendă vorbește despre doi frați care se întreceau în avuții. Într-o zi unul din ei a venit în vizită la fratele său cu o caleașcă plină de avuții în care erau și opt fete frumoase.
Din cauza greutății, caleașca nu mai trăgea înainte iar acesta le-a înhămat pe fete și a început să le biciuiască. Una din ele, pe nume Ana, l-a blestemat, după care s-a pornit o furtună cu fulgere și tunete, cutremure, în care acesta s-a scufundat în flăcări. În locul unde acesta a ars, s-ar fi format un lac albastru și limpede. Locuitorii l-au numit Lacul Sf. Ana iar de atunci se spune că cine se duce să se scalde este curățat de păcate.

Localizare și acces

Lacul Sfanta Ana se afla in Masivul Ciomatu la o altitudine de 946 m, iar cele mai
apropiate localitati sunt Baile Tusnad la 28 de kilometri si Baile Balvanyos la 15 kilometri.
Pentru a ajunge la lacul Sfanta Ana exista cateva variante, fie cu masina, fie urmand un traseu montan destul de solicitant insa de o frumusete rara.
Accesul catre lacul Sfanta Ana se poate face cu masina dinspre Bixad, localitate situata pe DN 12 in directia Sfantu Gheorghe – Baile Tusnad – Miercurea Ciuc. Drumul este asfaltat si usor accesibil, de la Baile Tusnad pana la lac distanta fiind de aproximativ 23 de kilometri.

Ponturi :

✅Peisajele pe timp de iarnă sunt unice dacă ai noroc să prinzi și soare, vei avea parte de fotografii demne de tablou.
✅Poți merge cu mașina până la lac, parcarea fiind 24 lei;

✅Ca opțiuni de cazare, campingul se află la aproximativ 1.5 km, iar cel mai apropiat hotel la 3.5 km.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
Non Stop Non Stop Non Stop Non Stop Non Stop Non Stop Non Stop

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !