EnglishRomână
Obiectiv turistic

Lacul și Barajul Vidraru Verified

0 / 5
Compare Add to favorites

Lacul și Barajul Vidraru

 

Lacul și Barajul Vidraru se regaseste la doar 80 km de oraşul Sibiu, în Munții Făgăraș, se află una din cele mai grandioase zone montane din Carpaţii Româneşti. Şi nu doar zona în sine este superbă ci şi drumul până acolo.

Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru în județul Argeș, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor.

De asemenea, lacul și instalațiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism și sporturi.
Situat între Munții Frunții și Masivul Ghițu, lacul adună apele râurilor Capra, Buda și ale câtorva afluenți direcți (Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 m 3 /s.

Suprafața totală a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, lațimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugărița și o circumferință de 28 km.
Adâncimea maximă a apei este de 155 m lânga barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mc. Nivelul normal de retenție este de 830,00 metri deasupra nivelului mării (mdM).

Scurt istoric

Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960. Pentru această realizare au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m 3  de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m 3  de beton din care 400.000 de m3  în subteran și, de asemenea, au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.

În momentul inaugurării, Barajul Vidraru era al cincilea din Europa și al noualea din lume. După cum spun specialiștii, este un baraj cu dublă curbură, având înăltimea de 166,6 metri și o lungime de coronament de 307 metri. Noaptea, conturul este luminat electric, astfel că se poate observa din avion.

Legendele lacului

Sub milioanele de metri cubi de apă ai lacului Vidraru, care, în 1965, scufundau o întreagă enclavă a comunei argeşene Arefu, stă povestea fascinantă a unei comunităţi cât se poate de reale, care duduia cândva de viaţă. Legendele locale vorbesc de oameni ce-au pierit sub ape şi cruci de cimitir ce ies, din când în când, la suprafaţă.

Martorii acelor vremuri ştiu exact ce ascunde lacul în adâncurile sale. Tragica legendă a oamenilor de la Cumpăna, care au refuzat să-şi abandoneze casele şi au preferat să moară în odăile lor, sub puhoaiele de apă, la inundarea cotrolată a zonei ce avea să devină lacul Vidraru, depăşte, la nivel de scenariu, dramaticul sfârşit al Titaticului.

Dincolo de folclorul ţesut pe marginea unui moment consemnat în istorie, acela al umplerii giganticei acumulări de apă, stă adevărata povestea a unei comunităţi dezvoltate tocmai pe fondul realizării construcţiei ce avea s-o condamne la dispariţie.

Din fosta enclavă a comunei Arefu n-au mai rămas decât legende ale lumii de sub ape şi câteva mărturii grăitoare, ancorate în realitate, ale oamenilor care ştiu ce-a fost, aici, atunci.

Acces

Accesul se face pe şoseaua  Transfăgărășan (DN7C), într-un peisaj ce-ţi taie respiraţia prin maiestuozitatea sa.

Accesul la Baraj se face pe malul estic al lacului, pe drumul care urca pana la Balea.
Din capatul barajului, la stanga se poate merge spre depresiunea Cumpana.
Turistii pot urca pe platforma Belvedere pentru a admira frumusetea imprejurimilor.

Ponturi :

✅ Dacă ați ajuns la Barajul Vidraru faceți și o plimbare cu vaporașul Agathe sau vaporașul Sofia pe lacul Vidraru. Îmbarcările se fac din ora în ora și croaziera dureaza 40 de minute.

Coborârea la vaporașe se face pe lângă Hotelul Posada Vidraru aflat dupa Barajul Vidraru. Veți pluti deasupra a 465 milioane metri cubi de apă și veți admira priveliștea unică oferită de Munții Făgăraș și Lacul Vidraru.

✅ Informatii utile :


Program croaziera:           
15 aprilie – 5 septembrie 10:00-18:00 – îmbarcări din oră în oră
Pret bilet: 15 lei/adulti
10 lei/copii
Grup minim 10 persoane

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop Non-Stop
  • Address Transfăgărășan (DN7C),județul Argeș, România

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !