EnglishRomână
Obiectiv turistic

Mănăstirea Sfânta Cruce Verified

0 / 5
Compare Add to favorites

Mănăstirea „Sfânta Cruce”

Mănăstirea „Sfânta Cruce” din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, mai este denumită şi „Mănăstirea Eroilor”, deoarece este ridicată în memoria miilor de ostaşi căzuţi în pădurile din apropiere.

Scurt istoric

Mănăstirea „Sfânta Cruce” din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, mai este denumită şi „Mănăstirea Eroilor”, deoarece este ridicată în memoria miilor de ostaşi căzuţi în pădurile din apropiere. Mănăstirea este situată în inima codrilor, în locul unde în Al Doilea Război Mondial a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte. Pentru a păstra vie jertfa ostaşilor, în curtea Mănăstirii Sfânta Cruce s-a mai construit şi un monument cu două tunuri de o parte şi de cealaltă. Piatra de temelie a acestui lăcaş de cult s-a pus în anul 1992 la iniţiativa părintelui Ilarion Argatu şi a fiului său, preotul Alexandru. Marele duhovnic Ilarion Argatu a fost absolvent al Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi a Şcolii Militare din Bacău,  motiv pentru care avea o afinitate pentru tot ce era legat de armată. Astfel, dorinţa lui cea mai mare a fost aceea de a face mai mult pentru veşnică pomenire a eroilor militari care au transformat codrii din Brusturi într-un imens cimitir. Aşezământul monahal din pădurea Brusturi a fost iniţial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistriţa. Până la ridicarea bisericii şi a primului corp de chilii, în acest loc a existat doar un mormânt cu o cruce de piatră în care au fost îngropate simbolic osemintele unui ostaş necunoscut, iar mai apoi s-a construit o troiţă de lemn închinată memoriei eroilor care s-au jertfit aici. În anul 2007 schitul, care avea pe atunci 12 vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire. În ultimii ani, stareț al așezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetățuia, iar din 26 decembrie 2015 stareț al mănăstirii este părintele ieromonah Siluan Antoci.

Arhitectura și pictura

Biserica, construita in plan triconc, prezinta fresca atat interior cat si exterior,cu pictura bizantina, culorile folosite fiind in cea mai mare parte culori naturale. Construita intr-un extraordinar stil moldovenesc biserica s-a inaltat aici din multa dragoste fata de Dumnezeu si din truda neobosita a obstei manastirii dar si din bunavointa credinciosilor iubitori ai celor sfinte. In exterior, pe langa ornamentatia zidariei cu elemente brancovenesti, pictura murala acopera cea mai mare parte a zidurilor. Sacrul interiorului este astfel radiat de jur imprejurul bisericii, curtea devenind o prelungire a sa. Valoarea spirituala astfel creata este unica. Fiecare centimetru patrat al peretilor exteriori are cate ceva de transmis credinciosilor. Diferite momente din Vietile Sfintilor sunt redate in cele mai mici amanunte fiind o reala desfatare pentru ochi si o bucurie pentru sufletul crestin. Impresionanta este pictura ce reprezinta Vamile Vazduhului, vami prin care sufletul trece, dupa moarte, in drumul sau spre fericirea ori osanda vesnica. In interior, atat peretii cat si tavanul sunt in intregime acoperiti de pictura murala de inspiratie bizantina infatisand scene cu personaje biblice. Prezenta picturii exterioare, care acopera in intregime edificiul, ii confera unicitate in Transilvania, realizeaza un arc in timp si spatiu intre viata monahala actuala din aceasta parte a tarii si cea de odinioara, din spatiul moldav, considerat ca o adevarata pepiniera a vietii monahale romanesti.

Acces

Manastirea Sfintei Cruci poate fi gasita la adresa: strada Facliei, nr. 24A, orasul Oradea, judetul Bihor.

Pont:

✅ Atelierul de croitorie al Manastirii Sfintei Cruci, avand o dotare moderna, executa cele mai diverse modele de vesminte preotesti la preturi foarte accesibile. Modelele de broderie, atat la vesmintele preotesti cat si la praporii brodati, sunt inspirate dinn frumoasele broderii grecesti.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
05:30 - 18:00 17:30 - 18:00 17:30 - 18:00 17:30 - 18:00 17:30 - 18:00 19:00 - 18:00 19:00 - 18:00
  • Address Sat Poiana, comuna Brusturi, cod 617111, jud. Neamţ

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !