EnglishRomână
Obiectiv turistic

Mănăstirea Sucevița Verified

0 / 5

Mănăstirea Sucevița

”O emblemă a boierilor Movileşti”

Mănăstirea Sucevița este o mănăstire ortodoxă din România, construită între anii 1583-1586 și situată în satul Sucevița din comuna omonină, la o distanță de 18 km de municipiul Rădăuți.

Mănăstirea Suceviţa reprezintă totodata un monument istoric de seamă al ţării noastre, datând de la sfârşitul secolului al XVI-lea.

Mănăstirea face onoare oraşului Suceava. important centru economic al României, şi totodată o răscruce de drumuri.

Scurt istoric Mănăstirea Sucevița

Cunoscută prin tradiţie şi confirmată de cercetările arheologice, este puternic legată de numele familiei Movileştilor. Avându-şi începutul într-un modest schit de lemn, atribuit călugărului Pahomie, aşezarea monahală ce astăzi poartă numele de Suceviţa. Aceasta ia fiinţă printr-o biserică din zid ridicată la sfârşitul secolului al XVI-lea de Gheorghe Movilă. Cel mai mare dintre fraţii Movilă. acesta îmbracă haina călugărească la mănăstirea Probota, ajungând mitropolit al Moldovei.

La început o mănăstire de proporţii modeste, al cărei stareţ a fost chiar fondatorul ei,Gheorghe Movilă, Suceviţa a fost zidită cu cheltuiala întregii familii, devenind ulterior o adevărată emblemă a boierilor Movileşti.

Arhitectura

Arhitectura îmbină elemente de artă bizantină și gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici din lemn din Moldova. Pictura murală interioară și exterioară este de o mare valoare artistică, fiind o amplă narațiune biblică din Vechiul și Noul Testament.

 Cu aspectul de cetate medievală dat de zidurile fortificate ce desenează perimetrul
complexului, Suceviţa îşi întâmpină astăzi vizitatorii cu ecoul unei istorii
multiseculare.

Unicitatea monumentului este dată şi de pictura exterioară a cărei
strălucire a rezistat, timp de aproape patru veacuri, vremilor şi intemperiilor şi tocmai deaceea, alături de celelalte monumente din nordul Moldovei,  reprezintă valoroase repere în istoria artei universale.

Legendă

Se spuneca ca o femeie de prin partea locului s-a oferit să ajute la ridicarea mănăstirii, cărând cu al ei car tras de bivoli piatra necesară construcţiei, şi că a făcut această corvoadă timp de 30 de ani, fără întrerupere. Nu se precizează motivul pentru care femeia îşi impusese o sarcină atât de aspră, ci doar dorinţa de a fi înmormîntată în biserică.

Această cinstire nu i-a fost acordată, însă, pentru ca amintirea ei şi evlavia jertfei să nu se şteargă, I s-a pus pe turnul clopotniţei chipul cioplit în piatră. Ciudata figură cu trăsături aspre, sumare, ce poate fi vazută şi în zilele noastre deasupra unuia dintre masivele contraforturi .

Program de vizitare Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea este zilnic deschisă între orele 7:00 – 21:00

Muzeul poate fi vizitat intre orele 9:00 – 17:00

Sfanta Liturghie are loc inte orele 9:30 – 12:00, in zilele de Duminică şi sâmbata; între orele 7:30 – 9:00, în restul zilelor.

Pont:

✅ Pictura exterioară a Mănăstirii Suceviţa este cea mai bine păstrată din grupul bisericilor moldoveneşti cu pictura exterioară

✅ Biserica Învierii de la Mănăstirea Sucevița a fost inclusă în siturile protejate care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

✅ In muzeul mănăstirii se păstreză o capsulă de argint aurit cu părul Elisavetei, soţia lui Ieremia Movilă. În anul 1617 Elisaveta împreună cu al său fiu, Alexăndrel a fost prinsă de turci şi dusă în robie la Constantinopol, iar în semn de nemărginită durere, şi-a tăiat părul şi l-a trimis la Suceviţa.

Hram‎: ‎Învierea Domnului
Ctitor‎: ‎Mitropolitul Gheorghe Movilă
Stil arhitectonic‎: ‎Arhitectură bizantină
Data începerii‎: ‎1581

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
07:00 - 21:00 07:00 - 21:00 07:00 - 21:00 07:00 - 21:00 07:00 - 21:00 07:00 - 21:00 07:00 - 21:00
  • Address DN17A 169, Sucevița, jud Suceava

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !