EnglishRomână
Obiectiv turistic

Manastirea Voroneț Verified

0 / 5

Manastirea Voroneț

”Capela Sixtină a Estului”

Manastirea Voroneț a fost construită în satul Voroneț, astăzi localitate componentă a orașului Gura Humorului. Mănăstirea se află la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului.

Cunoscută sub numele de “Capela Sixtină a Estului” datorită frescelor splendide, mănăstirea Voroneț a fost construită în doar câteva luni, în 1488, de către Ștefan cel Mare, ridicarea unui lăcaș de cult după  fiecare victorie împotriva armatelor otomane,  fiind o practică obișnuită a domnitorului.

Culoarea distinctă “albastru de Voroneț” păstrează un secret vechi de secole deoarece este unică în lume, iar compoziția sa este aproape imposibil de reprodus astăzi. Experții în artă compară nuanța, care pare să sfideze trecerea timpului cu roşul lui Rubens sau verdele lui Veronese.

În afară de atmosfera de liniște interioară care predomină în zonă, Mânăstirea se poate lauda cu picturile superbe din interiorul său ce datează de asemenea din vremea lui Stefan cel Mare. Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare, anul 1496.

În scenele din altar și din naos artistul a urmărit să redea îndeosebi sensul teologal al imaginilor, realizând un ansamblu solemn, dar cu vădit caracter de monumentalitate.

Printre aceste picturi de interior atrag atenția mai ales: Cina cea de Taină, Împărtășirea Apostolilor, Spălarea picioarelor (in altar), Ciclul patimilor și tabloul votiv al domnitorului Ștefan cel Mare (în naos). Pictura exterioara în schimb datează din vremea domniei lui Petru Rareș și înglobează elemente reprezentative ale artei medievale moldovenești.

“Voroneț este un miracol în mijlocul pădurii, un loc magic” – după cum a fost descris în câteva cuvinte, acest loc de închinare ortodoxă din Moldova , de către scriitorul francez Lola Lafon, după o vizită în România.

Momente importante din istoria mănăstirii

Istoria acestei mănăstiri a început cu sute de ani în urmă, în secolul al XV-lea, când Ștefan cel Mare a decis începerea construcției. Primul stareț al lăcașului de cult a fost Daniil Sihastrul.

1488 – sunt demarate lucrările de construcție a lăcașului de cult, ce vor fi finalizate în doar trei luni și trei săptămâni (26 mai – 14 septembrie), un record pentru acele timpuri. În același an este ales și hramul mănăstirii: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

1490 – la Voroneț este fondată o scriptorie în care se copiau cărțile ce urmau a fi folosite pentru oficierea slujbei religioase.

1496 – este pictat interiorul Bisericii.

1547 – Mitropolitul Grigorie Roșca, fost ucenic al lui Daniil Sihastrul, ia decizia de a extinde biserica adăugându-i pe latura vestică un pridvor închis ce a permis pictarea unor fresce deosebite, ce atrag și astăzi atenția vizitatorilor.

1785 –anexării Bucovinei la Imperiul Habsburgic a însemnat întreruperea vieții monahale. Mănăstirea mai funcționează doar ca biserică parohială pentru localitatea Voroneț.

1918 – statul român declarată Biserica monument istoric, statut pe care îl păstrează până în prezent.

1991 –activitatea monahală este reluată, de data aceasta cu o obște de călugărițe conduse de stareța Stavroforei Irina Pântescu.

2004 – Mănăstirea Voroneț intră în lista monumentelor istorice din județul Suceava și este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Alte obiective turistice pe langa Manastirea Voroneț

În zonă puteți vizita și alte mânăstiri, care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Cele mai apropiate sunt Humor, Sucevita, Moldovita și Arbore.

De asemenea, puteți explora Codrul secular Slatioara, unde copacii ajung la câteva metri în circumferință.

După vizita mânăstirilor nu ratați ocazia de a admira zona geologică Pietrele Doamnei din Munții Rarău și de a conduce pe Transrarau, unul dintre cele mai frumoase drumuri din România.

Reguli de vizitare Manastirea Voroneț

  • ţinută vestimentară decentă (fumatul, consumul băuturilor sau alimentelor, în interiorul Mănăstirii, sunt interzise)
  • păstrarea liniştii;
  • vizitarea doar a zonelor permise şi marcate în acest sens;;
  • utilizarea dispozitivelor de înregistrare foto/video/audio, doar cu acordul expres al obştii monahale;
  • utilizarea dispozitivelor de înregistrare foto/video/audio doar în exteriorul Bisericii Mănăstirii;
  • închiderea telefoanelor mobile în timpul slujbei;

Taxa de vizitare:

Adulți: 5 lei

Copii, elevi, studenți: 2 lei

Ponturi

✅ Nu am avut voie să facem poze în interiorul bisericii

✅ Poți merge cu mașina până în parcarea special amenajată din apropierea mănăstirii, după care vei mai parcurge ultimii două-trei sute de metri pe jos, pe o alee adeseori plină de tarabele vânzătorilor de obiecte tradiționale și bisericești.

✅Vizitarea Mănăstirii include exteriorul şi interiorul Bisericii monument, dar în timpul slujbelor religioase se pot vizita doar picturile exterioare.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
08:30 - 20:00 08:30 - 20:00 08:30 - 20:00 08:30 - 20:00 08:30 - 20:00 08:30 - 20:00 08:30 - 20:00
  • Address Strada Voroneț 166, Voroneț , jud. Suceava

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !