EnglishRomână
Obiectiv turistic

Mănăstirea Zosin Verified

0 / 5

Mănăstirea Zosin

”Una dintre foarte rarele biserici”

Mănăstirea Zosin este o mănăstire ortodoxă din România, situată în satul Bălușeni din comuna omonimă (județul Botoșani). Ea se află amplasată într-o zonă pitorească, într-o poiană aflată într-o pădure (la o distanță de aproximativ 15 km sud de municipiul Botoșani).

Scurt istoric

În anul 1779, Tudorachi Basota construieşte din zid şi lemn o biserică prin care o înlocuieşte pe cea veche, din lemn, datând de la 1740. O piatră cu cruce marchează locul pe care s-a aflat Sfânta Masă a acestei biserici vechi. Noua biserică este o construcţie mică, joasă, în formă dreptunghiulară. Are o turlă mică, deschisă pe naos, de formă octogonală.

Intrarea în pronaos se face prin vest, pe o uşă masivă din stejar, lemn brut. Biserica n-are pridvor. Acoperişul este din şindrilă. O dată cu ridicarea bisericii în 1779, începe aici să se înfiripe o obşte de călugări. Viaţa monahală durează până în 1959 când, la apariţia decretului 410, aşezământul este desfiinţat.

Piatra de temelie pentru zidirea noii bisericii a fost pusă în primavara anului 2006, dar primele săpături au început abia un an mai târziu. În anul 2015, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, alături de un numeros sobor de ierarhi a sfințit noua biserică a Mănăstirii Zosin.

Biserica din lemn

Biserica de lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Mănăstirea Zosin a fost construită în anul 1779 și se află localizată în perimetrul mănăstirii.
Pereții bisericii au fost tencuiți în exterior și în interior, fiind pictată în 1834 direct pe lutul care acoperă nuielele. Acoperișul bisericii este din șindrilă, fiind refăcut de câteva ori.

Biserica de lemn din Mănăstirea Zosin este una dintre foarte rarele biserici cu pereți din împletitură de nuiele cunoscute în România, care s-au păstrat până în zilele noastre. Pereții au fost lutuiți, tencuiți și apoi văruiți în culoarea albă.

Acces

DN 28B Botosani spre sud-est, dupa 13 km ramificatie stanga 400 m

Pont:
✅ Daca treceti prin Botosani incercati si vizitati frumoasa Manastire Zosin ,un loc plin de piosenie,liniste sufleteasca si imagini de nedescris.

HramAdormirea Maicii Domnului (15 august)
Ctitor: șetrarul Tudorachi Bașotă
Deschidere1779

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
05:30 - 16:00 05:00 - 16:00 05:30 - 16:00 05:30 - 16:00 05:30 - 16:00 05:30 - 18:00 07:30 - 04:00
  • Person Arhim. Teodosie Pleşca
  • Address comuna Băluşeni, jud. Botoşani

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !