EnglishRomână
Obiectiv turistic

Muzeul național de istorie Verified

0 / 5
Compare Add to favorites

Muzeul național de istorie

”Cel mai important muzeu al statului român”

Muzeul Național de Istorie a României Deține obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul actual al României din timpuri preistorice și până în perioada contemporană.

Muzeul a fost înființat în anul 1970, cu scopul de a ilustra evoluțiile culturale înregistrate de-a lungul tuturor epocilor istorice în spațiul geografic al României de azi. Sediul său este Palatul Poștelor de pe Calea Victoriei.

Este cel mai important muzeu de istorie și arheologie din România, atât prin mărime (suprafață desfășurată) cât și prin patrimoniu; este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți actori ai arheologiei românești contemporane și lider al arheologiei preventive (noțiune care se referă la săpăturile arheologice asociate unor investiții, pentru prevenirea distrugerii de patrimoniu istoric). Instituția are un site cuprinzător ( mnir.ro ), inclusiv o scurtă fișă a istoriei proprii, descrierea structurii organizatorice (inclusiv scurte prezentări ale personalului de specialitate), pagini descriind evenimente, expoziții, etc. Din 2002 majoritatea muzeului a fost facuta inacesibila publicului pentru lucrari de reabilitare. Lucrarile trebuiau insa finalizate in 2007, ele nefiind terminate nici in 2018, astfel Romania se numara printre putinele tari fara muzeu national.

La 8 mai 2017 se împlinesc 45 de ani de la inaugurarea Muzeului Național de Istorie a României. Pentru a fi creat acest muzeu s-au avut în vedere mai multe clădiri – Palatul Justiției, Palatul Poștelor și clădirea Sfatului Popular al Capitalei, iar în final a fost aleasă clădirea Poștei Centrale din București, situată în Calea Victoriei nr. 12, care a fost atribuită Muzeului Național de Istorie.

Despre

Muzeul reuneste in circa 60 de sali exponate de exceptie provenite (luate silit, din dispozitia lui N. Ceausescu) de la Muzeul National de Antichitati si de la alte unitati similare din tara. In structura muzeului exista mai multe sectii: de istorie straveche, veche, medie, moderna si contemporana, lapidariul, tezaurul istoric si cabinetul numismatic. Astfel se poate urmari existenta si evolutia omului pe teritoriul Romaniei din cele mai vechi timpuri incepand cu perioada paleoliticului, continuand cu civilizatia geto – dacilor, a Daciei ca provincie a Imperiului Roman. In continuare sunt prezentate toate etapele dezvoltarii vietii din punct de vedere social politic si cultural pe aceste meleaguri: formarea primelor state feudale, marile personalitati ale istoriei noastre, revolutiile din sec. XIX, formarea statului national, cucerirea independentei, desavarsirea unitatii de stat a Romaniei (1918).

In lapidarium este expus actul de nastere al poporului roman (copie) si anume Columna lui Traian. Mulajele, realizate din ciment alb, armat, redau in mod fidel originalul pe care sunt infatisate momente din cele doua razboaie ale imparatului roman Traian purtate impotriva dacilor condusi de Decebal.

Lapidariumul este completat cu alte piese antice si medievale: monumente funerare, epigrafice, decrete onorifice, monumente votiveinchinate zeilor, altare, statui, fragmente de piese arhitecturale, capitele romano – bizantine.

Tezaurul istoric isi propune sa ilustreze diversele epoci ale istoriei nationale realizate din metal si pietre pretioase. In acest scop au fost amenajate la subsolul muzeului 32 de vitrine in care sunt expuse patru idoli antropomorfi din aur – cel mai mare tezaur din epoca neolitica, tezaurul de la Cucuteni – alcatuit din 97 obiecte din aur, obiecte din aur descoperite in cetatile dacice, marele tezaur Closca cu puii de aur descoperit langa Buzau in 1837 s.a.

 

Localizare

Muzeul Național de Istorie a României Calea Victoriei 12 Sector 3, 30026 București, România  Muzeul National de Istorie a Romaniei este situat la doar 8 minute de mers pe jos de Hotel Novotel Bucuresti City Center si locul ideal in care iti poti petrece cateva ore agreabile, descoperind lucruri noi despre istoria Romaniei. Pe simezele acestui muzeu poti admira mii de piese unicat, precum si reproduceri naturale ale unor monumente epigrafice si arhitectonice.

Oferta muzeului este imbogatita permanent prin expozitiile temprare pe care le gazduieste.

Muzeul este deschis publicului de miercuri pana duminica, intre orele 10 si 18.

Pret unui bilet este 7 lei.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
INCHIS 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00
  • Address Calea Victoriei 12, București

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !