EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Arnautilor

0 / 5

DESPRE

 

Pestera Arnautilor se afla in versantul drept al Cheilor Manzului (Olanesti), judetul Valcea, la o altitudine de 1000 metri.

Peretii au putine formatiuni concretionare iar pe podea exista doar cateva mici domuri, in rest fiind acoperita cu mult material clastic si praf de argila de decalcifiere si de mondmilch.

Pestera Arnautilor este o pestera rece (6°C in aer si 5,5°C in apa), destul de umeda si lipsita de curenti de aer si detine putine resurse trofice. Aici s-au descoperit doua specii de miriapode diplopode si chilopode, ambele reprezentate prin foarte putini indivizi.

Impreuna cu Pestera cu Lapte si cu pesterile din Cheile Cheii, formeaza nucleul de pesteri cel mai estic din Carpatii Meridionali in care se gaseste fauna troglobionta

Pentru vizitare nu este nevoie de echipament special, ci doar de mijloace de iluminare.

Este alcătuită dintr-un culoar dezvoltat aproape în linie dreaptă, ascendent iniţial, apoi orizontal, mai larg la început şi îngustat spre fund prin coborârea tavanului. Prezintă doar un mic diverticul lateral înspre deschidere, în peretele stâng. În prima parte culoarul este dezvoltat pe o suprafaţă de strat, apoi pe o diaclază cu profil de triunghi echilateral.

Lungimea retelei de culoare a acestei pesteri atinge 150 m. Deschiderea, mare (24/ 10 m) si orientata nord-vest, se observa de jos, fiind amplasata pe un perete destul de abrupt.

Din punct de vedere faunistic, Pestera Arnautilor este saraca, cu putine resurse trofice. Ca elemente strict cavernicole s-au descoperit aici doua specii de miriopode diplopode (Dacosoma motasi) si chilopode (Lithobius decapolitus). Ambele specii sint prezente prin foarte putini indivizi.

 

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !