EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Bulba

0 / 5

DESCRIERE

 

 

O descriere sumara a zonei initiale a acestei pesteri a fost publicata de C. N. Ionescu in 1913, iar prezentarea mai ampla a intregului sistem de galerii, insotita si de o schita de ansamblu apartine lui M. Bleahu si V. Decu (1963 si 1967). Planul de detaliu al pesterii a fost realizat in anul 1974 de catre Cercul de speologie “Focul Viu’ din Bucuresti. Pestera Bulba este cunoscuta In literatura de specialitate si sub numele de Pestera de la Baia de Arama sau Pestera Mare.

Peștera este structurată în trei etaje. Primul etaj, cel activ, care constituie traseul principal, are o lungime de 950 m. Etajul al doilea numit etajul subfosil, în care apele ajung numai în perioada când lacul este plin, are 1.200 m şi cuprinde galerii de mare frumuseţe, cum este Galeria cu Anastomoze. Diferenţa de nivel dintre cele trei etaje este de 20-25m, iar accesul în galeriile superioare se face printr-un loc numit Balconul. Galeria Fosilă are o lungime de 1.250 m fiind cea mai interesantă din întreaga peşteră. Aici se află Galeria Vălurilor de Cristal, o lume cu adevărat mirifică aşa cum o descriu specialiştii.Însumând peste 4860 m de galerii, peştera se caracterizează prin armonie având o personalitate distinctă în carstul românesc. Ea poate fi vizitată numai când apele Bulbei seacă şi permit intrarea şi depăşirea celor două sifoane.

Peştera este încadrată în categoria A, în care se regăsesc peşterile de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor, sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional.

 

 

UN TARAM MIRIFIC

 

 

De tavane atârnă, de o parte şi de alta, lame de înălţime variabilă, unele monocrome gălbui, roşcate sau alburii, altele învârstate, cu dungi, cu benzi, unele mai late, altele mai înguste ce merg paralele cu tavanul şi cu marginea inferioară a Vălului ca splendide fote maramureşene în care domină nuanţele de roşu, galben şi brun. Aceste ciudate dungi nu evidenţiază decât momente de încărcare a soluţiei ce s-a prelins cu diverşi oxizi de fier. De fapt benzile acestea marchează, izocrone, înălţimea pe care o avea un văl la un moment dat, acela al depunerii benzii. Această magnifică dungare este mai bine evidenţiată de o lumină a vălului din partea opusă, întrucât, uimitor dar adevărat, piatra se dovedeşte translucidă”.

 

Văluri cu forme de bucle

Unele văluri sunt simple şi liniare, ca nişte dungi drepte atârnând de tavan, dar altele au forme de bucle şi de falduri formate din piatră

Ele sunt încreţite ca şi cum ar fi fost lucrate cu multă migală de un meşter priceput. Această galerie îţi lasă impresia că ai intrat într-un veritabil palat în care artistul a făcut risipă de podoabe”, descriu Galeria Vălurilor de Cristal, Cornel Boteanu şi Dumitru Borloveanu

 

 

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !