EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Bursucilor

0 / 5

 

DESCRIERE

 

Ajungem la intrarea în Peştera Bursucilor la gura căreia harnicii viezuri au scos și depus din galeriile interioare mai bine de 2 mc de sol brun-negricios şi afânat dar şi dejecţii.  Peştera Bursucilor s-a dezvoltat într-o diaclază, intrarea în galerie având un diametru de vreo 50-60 cm urmat de un tunel lung de 3-3,5 m, uşor descendent, lutos şi la fel de îngust.

Pentru a facilita ajungerea în sala înaltă de vreo 5-6 m, trebuie degajată prin săpare, cu ciocanul geologic şi lopata, o porţiune adesea colmatată.  Peştera Bursucilor, conform speologilor Clubului Montana Baia Mare – are o galerie principală de circa 15-16 m şi diverticule laterale, adică un total de aproximativ 19 m dezvoltare.

De remarcat faptul că solul şi resturile vegetale antrenate pluvial de la suprafaţă prin diaclază, cărate ulterior de viezurii ce-şi găsesc aici un excelent adăpost pentru prospera lor familie, par a fi realizat peste ani un planşeu destul de solid sub care galeria iniţială ar fi mult mai afundă (lovit cu piciorul planşeul sună înfundat-timpanic, adică a cavitate subiacentă ne conform spelogului Marius Todoran).

Pe pereţi au fost remarcate scurgeri şi depuneri parietale iar din tavan atârnă stalactite, unele rupte de neiniţiaţii, primi vizitatori pentru a-şi facilita accesul sau/şi pentru a le lua cu ei ca valoroase trofee. Vânătorii au încercat odinioară să scoată viezurii din Peștera Bursucilor afumându-i, fără a reuşi însă deoarece cu certitudine galeriile continuă spre suprafaţa solului cel puţin prin fisuri. A fost remarcată în sală existenţa unor curenţi reci, circulari, de aer. Prospectarea riguroasă a galeriilor ar impune degajarea lor şi transportul greoi, cu bananele speologice, spre gura peşterii (minim 2-3 mc de lut amestecat cu dejecţii de bursuci). La gura peşterii se vede marcajul speologilor băimăreni destinat introducerii obiectivului în speo-cadastrul judeţean şi naţional.

Aproape, în porţiunea finală a văii Porcului, puțin înainte de confluenţa acesteia cu râul Lăpuş, există un segment cu aspect veritabile chei săpate-n dolomite, cu cascade-n trepte, cea mai mare depăşind 6 m înălţime.

Retur în Dealul Corbului îl facem suind pe unde am coborât, plecând spre Baia Mare via Dealul Florii şi-apoi în jos spre şaua din Dealului Mănăşturului şi Copalnic Mănăştur

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !