EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Calului

0 / 5

DESCRIERE

 

 

Situata in Muntii Trascau, Apuseni, Pestera Calului este o pestera activa, de mici dimensiuni. Aceasta se gaseste pe teritoriul satului Necrilesti, comuna Intregalde, judetul Alba, in bazinul hidrografic al Paraului Galda, in partea centrala a Muntilor Trascaului, pe Platoul Ciumerna.

Deschiderea pesterii se afla cu 6 m deasupra talvegului si este orientata spre est. Ea are 6,5 m inaltime si 10 m largime. Cu 7 m in amonte se mai gaseste o intrare inalta de 3 m si larga de l m. Pestera are 220 m lungime totala si se poate imparti in 3 sectoare distincte.
–         Galeria de la intrarea principala, unita cu coridorul in care se patrunde prin deschiderea secundara din amonte, se continua in linie dreapta est-vest pe o distanta de 70 m. Aceasta galeria este saraca in concretiuni, iar podeaua este constituita din depozit de umplutura argilos presarat cu bolovani.
–         Galeria coteste in directia sud-vest, isi schimba aspectul si in unele portiuni trecerea devine mai grea din cauza bazinelor cu apa si a tavanului care coboara la 60 m. Peretele vestic prezinta scurgeri parietale.
–         Portiunea terminala a pesterii, constituita dintr-o salita cu plafonul ridicat pana la 6 m, prezinta o ramificatie spre nord-vest si alta spre nord-est. Toata aceasta portiune terminatia este bogat si frumos concretionata. In mijlocul salitei impresioneaza domul inconjurat de gururi in trepte, din care apa se scurge constituind cascade in miniatura.
Ramificatia nord-vestica reprezinta portiunea puternic ascendenta a pesteri ; cea nord-estica continua 60 m printr-un coridor ingust, concretionat si se termina intr-o diaclaza in care nu se poate patrunde.
In afara de galeria de la Intrare, podeaua din restul pesterii este acoperita cu o crusta de calcit.
Este interesant zgomotul continuu ce se aude in fundul pesterii ca venind din departare si care se datoreste probabil cursului subteran al Varghisului.
In sapaturile din galeria de la intrare s-au gasit resturi scheletice de mamifere cuaternare si ceramica neolitica si actuala.


Majoritatea autorilor care au publicat informatii asupra pesterilor din Cheile Var-ghisului au descris sau schitat si Pestera Calului. Cele mai importante date au ramas de la O. Balazs (1868) si F. Podek (1911). Sapaturile in depozitele de umplutura care se observa pe traseul Galeriei Principale de la intrare au fost efectuate de F. Podek. Studiul complex al pesterii a fost efectuat de T. Orghidan si M. Dumitrescu (1963)

Nu are formatiuni carstice spectaculoase, dar pestera are un important potential de dezvoltare. Platoul Ciumerna adaposteste cu siguranta cativa zeci de km de galerii care-si asteapta exploratorii.
Pestera a fost gasita, explorata si cartata de Viorel Ludusan in 1968. Cativa ani mai tirziu Clubul Polaris Blaj organizeaza o tabara de decolmatari la Pestera Calului fara rezultate notabile.
In pestera nu au fost facute sapaturi arheologice sistematice, dar locul poate oferi surprize.
Pestera este usor de parcurs, necesita surse de iluminat

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !