EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Campeneasca

0 / 5

DESCRIERE

 

Situata intr-o adancitura a depresiunii Tarina, intre padurile Curpinis (N-V) si Fata Dealului (N-NE), la cca. 100-150 m de ultima casa din Izbuc si 3,5 km de orasul Vascau, Pestera Campeneasca are un portal de 20 m inaltime in care se gaseste cea mai mare cascada subterana din Romania (cu o inaltime de 40 m). Pestera este sapata in calcare triasice.

Prima explorare a fost efectuata in 1968 de catre I. Viehmann, T. Rusu, M. Serban si M. Alb.

Apele Vaii Pamparului, dupa ce vin de la Calugari si strabat satul Izbuc, cotesc brusc si se pravalesc de la o inaltime de 35 m spre imensa gura a pesterii, fiind parca inghitite de aceasta. Dupa ce strabat o distanta de 2 km prin pestera, apele Pamparului ies la lumina zilei la Vascau la o distanta de 500 m de oras, formand un “izbuc” puternic numit Izvorul Boiu.

Se spune ca numele Pesterii Campeneasca s-ar trage de la numele depresiunii Tarina, unde se afla pestera si care, avand aspectul unui camp si fiind vechi loc de pasunat pentru animalele oamenilor din zona, ar fi determinat alegerea acestui nume. Datorita faptului ca acest camp a fost locul unde oamenii isi aduceau si tineau boii pentru mai mult timp, oamenii i-au dat locului numele de “Bouriste”, adica locul de pasunat al boilor; acest nume s-a pastrat in paralele cu cel de “Pestera Campeneasca”.

Pestera Campeneasca este una dintre primele pesteri din Romania descrise in literatura turistico – geografica. Descrierea a fost realizata de profesorul si exploratorul vienez Adolf Schmidl in cartea sa ”Das Bihar Gebirge (Muntii Bihorului) an der Grenze von Ungarn und Siebenburgen” publicata in anul 1863.

Acesta descrie portalul si cascada, afirmand despre ea ca ar fi una din cele mai spectaculoase cascade din Europa.

Cursul de apa care traverseaza satul Izbuc intra in subteran prin portalul de 20m inaltime a pesterii si se pierde in subteran printr-o cascada de 35m. Pestera Campeneasca este cea mai importanta si mai spectaculoasa pestera din masivul Codru Moma

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !