EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Canaraua Fetei

0 / 5

DESCRIERE

 

 

Este vorba despre Rezervaţia naturală Canaraua Fetei, situată pe firul Văii Ceairului, acolo unde râul cu acelaşi nume răsare misterios în adevărata sa splendoare doar în anotimpul ploios. Aici, la Canaraua Fetei se află un complex monahal paleo-creştin săpat în calcarul dealurilor de o frumuseţe aproape ireală. Sunt bisericuţe de piatră, cu altare şi galerii de comunicare (foarte asemănătoare cu cele de la Basarabi), dar conservarea lor este extrem de dificilă, ceea ce a dus în ultimii ani la degradarea multor dintre inscripţiile din peşteri.

Complexul monahal aflat la numai 4 kilometri SE de satul Dumbrăveni a avut două etape de locuire: prima în secolele 4-7, iar cea de a doua, în evul mediu timpuriu (sec 9-10), şi din acest punct de vedere, situl prezentând analogii cu cel de la Basarabi. Aici au fost descoperite oseminte a doi monahi necunoscuţi, dar şi alte trei morminte profanate însă în urmă cu multe secole.

Bătrânii din sat povestesc că, pe vremuri, pe pereţii de calcar al celor două bisericuţe din interior, puteai vedea desene şi inscripţii într-o limbă necunoscută (probabil rune protobulgare), pe care nimeni nu reuşise să le descifreze. Tot aici, au fost descoperite monede din vremea împăratului roman Constanţiu (sec IV d.H), fiul lui Constantin cel Mare.

Se spune că peşterile de la Dumbrăveni au fost lăcaşuri de cult, chiar şi înainte de sosirea primilor monahi creştini şi că este posibil ca aici să fi existat şi un altar al lui Zamolxe, la care geţii veneau ca să se roage şi să depună ofrande. Vâlcelele de la Dumbrăveni sunt locuri de basm, încărcate cu tot felul de poveşti. Interesante sunt legendele contradictorii care încearcă să explice denumirea rezervaţiei Canaraua Fetei.

Unul dintre mituri spune că în evul mediu, în peşterile de calcar, turcii aduceau fete din sat, pentru a le pângării. Potrivit altei poveşti, Canaraua era un loc al salvării, aici aducându-şi românii soţiile şi fetele, în timpul atacurilor turceşti, tocmai pentru a le salva de batjocura năvălitorilor.

 

Canaraua Fetei” este o rezervatie naturala, cu fauna si flora protejata, care se intinde pe aproximativ 170 de hectare. In centrul acestei intinderi deosebite, relieful se avanta spre cer, nascand un perete abrupt, asemenea unui canion, ce atinge pe alocuri chiar cativa zeci de metri. In acest perete de calcar exista o serie de grote si pesteri foarte vechi. Potrivit traditiei locale, pe la baza peretelui de calcar ar fi curs apele Dunarii, cu multa vreme in urma. Legat de numele locului, se spune ca aici si-ar fi ascuns romanii sotiile si fiicele, cand in tara au navalit turcii.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !