EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Caput

0 / 5

DESCRIERE

Desi intrarea relativ mare a pesterii era cunoscuta localnicilor din Arieseni si turistilor (este citata de G. Czaran in 1903 sub numele de Pestera Hamlet), prima explorare s-a efectuat de-abia in anul 1952 de catre M. Serban, I. Viehmann si M. Bleahu si s-a continuat in 1953 de catre aceeasi echipa, la care s-a alaturat D. Coman

Pestera Caput face parte din cel mai mare complex carstic din Romania, aflat in Muntii Apuseni, zona Padis. Aici se poate ajunge pe drumul ce coboara de la Padis la Arieseni, triunghi rosu, la iesire din Poiana Ponor spre Valea Izvoru Ursului. Pestera sapata in calcare tithonice se afla la capatul Vaii Izvorul Ursului, o vale oarba care numai la precipitatii puternice se activeaza. Altitudinea la intrare este de 1.065m.

O prima saritoare de 3m in panta aproape de vericala continua cu o alta surplombata adanca de 8m. Sala de la baza saritorii este in fapt o uriasa marmita turbionara pe fundul careia se gasesc bolovani lustruiti, bile de marmitaj. Peretii sunt acoperiti cu lingurite. In vreme ploioasa, pe aceste verticale se pravalesc cascade care nu ar da sansa de supravietuire speologilor daca ar fi prinsi in acest sector.
Un culoar scurt si stramt, plin de marmite, duce deasupra altei vericale de 25m. Sala in care se coboara e o alta sala marmita de forma circulara destul de larga. Urmeaza o galerie de presiune in care baricade de aluviuni, bolovani si trunchiuri de copaci se ridica pana aproape de tavan.

Marmitele care se succed pe podeaua galeriei sint in parte umplute cu apa. In aval ele devin tot mai mari, transformind culoarul intr-o galerie cu apa in care nu se mai poate avansa decit cu barca. Apa este statatoare si ajunge, in lacul terminal, la 7 – 8 m adincime. Acesta este un lac tipic de sifon, alungit spre dreapta. Lemnele si resturile vegetale nu mai ajung aici, ele fiind oprite pe parcurs, astfel ca aceasta portiune finala este foarte curata, cu apa extrem de limpede.

Pestera este foarte periculoasa pe timp de viituri, se recomanda numai speologilor experimentati. Sunt necesare costume impermeabile, surse multiple de iluminat, corzi, blocatoare coborsatoare, barca, pitoane.

Peștera Căput este colectorul apelor din bazinul văii Izvorul Ursului. Apa pe timp de secetă se pierde în patul pârâului, dar în an secetos se aruncă într-un puț de 10 m. Cascada și puțul se pot admira de pe platforma din dreapta.

 

Se ajunge la pestera urmind marcajul triunghi rosu ce duce de la Padis la Arieseni. Dupa ce se traverseaza Poiana Ponor si se coboara in Valea Izvorul Ursului, o derivatie scurta duce spre stinga la gura pesterii.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !