EnglishRomână
Obiectiv turistic

Peştera Cioclovina

0 / 5

DESPRE

 

Peștera Cioclovina are și o importanță economică, de aici extrăgându-se guanofosfatul cunoscut sub denumirea fosfat de Cioclovina. Acesta este un îngrășământ agricol fosfatic care provine din excrementele și cadavrele unor animale mici (mai ales lilieci). Conține 11,8-15% pentaoxid de fosfor (P2O5) și are culoarea cărămizie, datorită argilei conținute în resturile de oase și se folosește sub formă de pulbere sau granule.

Doar câteva familii mai trăiesc în satul Cioclovina din Munţii Orăştiei, aflat la capătul unui drum anevoios care străbate Valea Luncaniului, strecurându-se pe marginea pârâului învolburat.

Peştera Cioclovina se numără printre cele mai fascinante locuri din Munţii Orăştiei. Este spectaculoasă şi are o legătură strânsă cu cetăţile dacilor.

Totodată, în această peşteră a fost descoperit cel mai vechi craniu de Homo Sapiens Fosilis din ţara noastră, depozite de guano, dar şi un nou mineral fosfatic, Ardealitul. Peştera Cioclovina are o lungime de peste 2.000 de metr
Una dintre cele mai mari comori descoperite în secolul XX în România a fost scoasă la iveală din Peştera Cioclovina. Un tezaur de podoabe datate în Prima Epocă a Fierului (Hallstatt), depozit care conţinea peste 6.000 de obiecte de bronz, chihlimbar, sticlă, faianţă a fost găsit de un speolog. Mărturia lui Traian Orghidan a fost publicată în volumul „Prin peşterile lumii”, de Ştefan Negrea (Editura Sport Turism, Bucureşti, 1979)

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !