EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Ciur Ponor

0 / 5

DESCRIERE

 

Descrisă de cunoscători ca fiind „o peşteră parcă anume făcută pentru aventură”, Peştera Ciur Ponor se găseşte în comuna Roşia şi are peste 20 de kilometri lungime. De fapt, sunt şapte peşteri într-una singură! Cei care îşi asumă riscul de a se uda puţin, fiindcă înaintarea se face pe o galerie activă, dacă mai îndrăznesc să facă şi o scurtă coborâre în paralel cu superba cascadă subterană de aici, vor descoperi frumuseţi aparte. Vă spunem doar atât: tavanul uneia dintre săli se află la 100 de metri înălţime! Pentru cei mai puţin antrenați, la cerere, ghizii pot croi o tură mai scurtă, în care se parcurge doar o porţiune din traseu. Lungimea traseului speoturistic este de 5.000 de metri, iar durata vizitei de opt ore.

Peștera Ciur Ponor face parte din cel mai fascinant sistem carstic din Munții Apuseni. Pârâul Tinoasa, ce izvorăște din dealul Tinoasa este înghițit de Ponorul Tinoasa, străbate Peștera Ciur- Izbuc, după ieșirea din peșteră primește pârâul Ciurului și pătrunde în Peștera Ciur-Ponor. După un parcurs subteran de 15 km iese la suprafață prin Izbucul Topliței de Roșia. Scafandrii în 1983-1984 au depășit 8 sifoane, realizând joncțiunea cu Peștera Toplița, au ajuns la o lungime totală a sistemului de 14.9 km.

Din această lungime pe 7700 m este un curs subteran activ. Exploatarea peșterii este strâns legată de regretatul speolog-scafandru Halasi Gábor. Ciur Ponor se caracterizează printr-o mare varietate a formelor caracteristice.

Intrarea se face printr-un portal cu dimensiuni medii (5-6 metri inaltime, 5-6 metri latime), urmand sa strabatem un meandru (galerie cu latime ingusta sapata de un curs de apa) cu diferite obstacole: mici cascade de coborat si escaladat, galerii cu inaltime joasa, etc.

Primii 500 de metri sunt de dificultate medie cuprinzand: un pasaj vertical de aprox 3,5 metri, un traseu de via ferrata subteran cu o lungime aproximativa de 50-60 de metri si un semisifon (galerie cu inaltime redusa ocupa partial de cursul de apa) cu o lungime de aproximativ 2 metri.

Dupa cei 500 de metri de la intrare ajungem pe galeria principala a pesterii. Aceasta este un tronson meandrat usor de parcurs, un bulevard orizontal , suficient de inalt pentru parcurgerea in pozitie verticala

 

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !