EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera cu aluviuni

0 / 5

DESCRIERE

 

Pestera cu aluviuni se afla pe malul sting al Vaii Galbenii, la 100 m amonte de confluenta cu Valea Seaca. Este accesibila din Poiana Florilor (20 min), urmind poteca marcata cu banda rosie ce coboara spre Valea Seaca. Deasupra confluentei cu Valea Seaca se paraseste marcajul, continuindu-se drumul pe o mica poteca de pe versantul drept, poteca ce coboara apoi pe malul Galbenii in fata intrarii pesterii

Pestera fosila de 488 m lungime. Intrarea pesterii este adapostita de o nisa larga de 27 m si inalta de 4-5 m, pe sub care curge Valea Galbenii. Intrarea propriu-zisa nu masoara decit 8/3,5 m. Altitudinea intrarii este de 655 m, iar altitudinile din pestera variaza intre 653- 700 m. Dupa o scurta portiune ascendenta, galeria este obstruata de un bloc inalt de 3,5 m care trebuie escaladat, apoi, mergind putin printre blocuri, dam de o portiune ascendenta pe un tobogan stincos. Prin el se ajunge in Sala Baldachinului (alt. 667 m) de dimensiuni impunatoare (21/ 15 m), unde privirea este atrasa mai ales de un imens baldachin de mondmilch

De aici pestera se bifurca; ramura estica este mai larga la inceput (5 m), apoi, dupa un drum inselator printre blocuri (Sala Labirint) si un scurt parcurs meandrat, se ajunge intr-o sala mai mare, lunga de 25 m si lata de 8 m, plina cu galeti bine rulati. Pentru a ajunge in ramura vestica trebuie executata o traversare delicata deasupra Marelui Baldachin, iar de aici, printr-o trecere ingusta (1 m diametru) se intra intr-o sala ovala (22/13 m) plina si ea cu aluviuni. Urcind o treapta de 2 m, dupa parcurgerea unei galerii scunde (0,5-1 m inaltime) se ajunge intr-o galerie mai spatioasa (lata de 6-8 m si inalta de 6-9 m), avind o sectiune mai mult sau mai putin rotunda. Aceasta galerie, bogat concretionata, este descendenta pe toata lungimea ei de 131 m. Ultimii 32 m nu reprezinta altceva decit un fost tunel de presiune colmatat cu nisip pina la 30-40 cm de tavan.

Pestera a functionat in trecut ca resurgenta a Vaii Luncsoara. Apele Luncsoarei, dupa un traseu subteran de 1000 m (in linie dreapta), se varsau in Valea Galbenii prin intermediul Luncsoarei si astfel au activat o alta resurgenta (Izbucul Paulesei), Pestera cu Aluviuni devenind fosila.

Conditii de vizitare. Pentru vizitarea pesterii sint necesare mijloace de iluminare proprii. Traversarea Vaii Galbenii este posibila numai la ape mici.

Premisele extinderii acestor culoare subterane sunt încurajatoare, întrucât deasupra acestei peşteri, în exterior, am evidenţiat aceleaşi calcare fisurate şi diaclazate, cât şi nenumărate «hornuri», colmatate parţial cu aluviuni. Peştera nu dezvoltă speleoteme spectaculoase. Cu excepţia unor scurgeri parietale, nu am constatat prezenţa stalactitelor şi stalagmitelor.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !