EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera cu apa

0 / 5

DESPRE

 

Peștera cu Apă din Valea Leșului este situată în munții Pădurea Craiului, în versantul drept al văii Leșului. S-a format sub acțiunea apelor captate în subteran prin Ponorul de la Acre. Intrarea, este situată cu 10-12 m deasupra albiei, la baza unui abrupt. La intrare este un lac aproape permanent, cu o adâncime de 1,5 m, din care, la viituri, deversează un firicel de apă. Golul subteran are o galerie meandrată cu apă. Spre amonte de acesta, peștera devine rectilinie, panta albiei crește, depozitele aluvionare dispar. După un sifon și un semisifon se dezvoltă o galerie bogat concreționată.

În continuare mai urmează un alt sifon și sfârșitul peșterii. Speologii au dovedit că această peșteră este în legătură de drenaj cu Izvorul de la Firez din Valea Leșului.

Lacul care se formează la intrare în peșteră, oferă turistului o priveliște minunată și este un loc ideal pentru a face o pauză binemeritată pentru răcorire.

Este înteresantul faptul că Peştera cu Apă din Valea Leşului s-a format sub acţiunea apelor captate în subteran prin Ponorul de la Acre, făcând legătura cu Peștera Biserica de la Acre din Lunca Acră.

Peștera nu este amenajată din punct de vedere turistic, astfel doar 20-40 poate fi vizitată, fiind închisă cu gratii.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !