EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera cu Cristale

0 / 5

DESCRIERE

 

 

Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu.  În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.

Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Farcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.
Comuna Roşia împreună cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă şi Ecopiro au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.
Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din lume.
Amenajarea peşterii a fost realizată utilizând tehnologii moderne, care răspund atât cerinţelor unei amenajări de înalt nivel tehnologic, cât şi cerinţelor ecologice (amenajare prietenoasă cu mediul). Întreg parcursul destinat turismului de masă este amenajat cu poteci, scări şi balustrade din plastic ranforsat cu fibră de sticlă, cu sistem de iluminare LED, care ghidează turistul spre misterele uimitoare ale peşterii.
Traseul vizitabil va traversa 200 m de galerii miniere, unde veti avea ocazia să vizitaţi şi un muzeu minier şi 100 m de galerii de peşteră cu pereţi modelaţi de apă şi împodobiţi cu formaţiuni şi cristale inedite.
Traseul turistic are ca terminus un balcon de unde se poate admira rezervaţia cu cristale cu celebrele discuri de Farcu şi „libelulele de cristal”.

 

Pestera cu Cristale din Mina Farcu este cea mai importanta cavitate gasita in acest perimetru. Are dezvoltarea de 251m si denivelarea de 16m. Este o pestera tip geoda, fara intrare naturala penetrabila.

La momentul descoperirii, pestera a fost considerata o adevarata bijuterie. Era remarcabila prin abundenta si marimea cristalelor dar si a stalactitelor de tip macaroana care ajungeau pana la 1.5 – 2m. Din pacate la scurt timp de la gasire, pestera a fost devastata de mineri.

Punctul forte al acestei pesteri nu este dimensiunea galeriilor ci frumusetea si unicitatea formatiunilor calcaroase. Traseul turistic se incheie cu un balcon de unde se poate vedea rezervatia speologica.

Aici au fost descoperite urme ale ursului de peşteră sau de caveran (Ursus Spelaeus) specie rară de urs, răspândită pe teritoriul european în timpul Pleistocenului. Această specie prefera zonele calcaroase bogate, evitând zonele de câmpie. Ursus Spelaeus a dispărut acum aproximativ 20.000 de ani

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
Pentru vizite se suna la nr din descriere cu 2 zile inainte - - - - - -

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !