EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Cuptoru Ciumei

0 / 5

DESCRIERE

 

 

Dupa spusele locuitorilor satului Iabalcea numele i se trage de la o epidemie de ciuma care a provocat moartea oilor si a caprelor adapostite in pestera.

Localizare si cale de acces: Pestera se afla in apropierea satului Iabalcea (com. Carasova, jud.Caras-Severin). Este sapata în versantul drept al Cheilor Carasului, la circa 800 m amonte de Pestera Tolosu si la 600 m aval de Cuptoru Porcului. Din satul Iabalcea se merge pe platoul carstic Cmo Pole pana in dreptul pintenului marcat cu o borna forestiera, se coboara pe creasta acestuia cat tine panta, apoi in dreapta crestei inca vreo 20 m si se ajunge la intrarea inaccesibila omului, situata la circa 50 m deasupra raului Caras. Celelalte doua deschideri se afla in imediata apropiere, mascate de bolovani si de tufe de liliac.

Pestera mijlocie (170 m), orizontala, fosila, alcatuita din galerii pe traiectul carora se afla mici dilatari (salite).
Dintre cele mai frumoase formatiuni remarcam: baldachinul din apropierea intrarii III, care coboara la 0,5 m de planseu si stalagmita Stîlpul Torturii, de 1,8 m inaltime, aflata intr-o salita. Planseul este presarat pe alocuri cu argila uscata, material elastic, iar spre intrare se gasesc petice de guano.

Cuptoru Ciumei este o pestera calda (10°C în sala finala, in august), umeda (apa de condensare si de infiltratie in zona terminala), parcursa de curenti intre cele trei deschideri. Fauna parietală din zona deschiderilor este relativ variata si bogata in insecte si paianjeni. Pe podea se întalnesc oligochete, izopode, colembole si pseudoscorpioni.

Conditii de vizitare: Nu este amenajata si nici ocrotita. Greu de gasit fara calauza, de aceea este rar vizitata. Poate fi parcursa relativ usor cu ajutorul unei lanterne.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !