EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera de la Fata Apei

0 / 5
Compare Add to favorites

DESCRIERE

 

 

Peştera de la Faţa Apei este cunoscută şi sub numele de Peştera cu Apă din Remeţi sau Peştera de sub Peretele Cornului. Cavitatea este situată în apropierea localităţii Remeţi din judeţul Bihor, în versantul stâng al văii Iadului. Denumirea de Peştera de sub Peretele Cornului provine de la deschiderea golului subteran la baza falezei unui abrupt calcaros numit de localnici Peretele Cornului sau al Cornilor. Se înscrie în rândul golurilor carstice cu potenţial brut modest din cauza dimensiunii reduse de 350 m, însă prin apropierea de drumul judeţean 108 ce străbate culoarul văii Iadului, ea beneficiază de un potenţial poziţional foarte bun.

In prima jumatate a cavitatii, bolta se ridica frecvent la 20-30 m inaltime si este intrerupta de numeroase hornuri. Tot aici, suspendate la vreo 5 m in peretele drept, cateva mici coridoare schiteaza un nivel superior, fosil.

Cea de-a doua jumatate a galeriei este parcursa de un parau subteran, care apare dintr-un sifon impenetrabil si care primeste pe dreapta un scurt afluent.

Atractivitatea pesterii este sporita in sezonul rece de frumoase stalactite si stalagmite de gheata ce se formeaza iarna in zona intrarii.

Atuul principal al Pesterii de la Fata Apei este pozitia favorabila pe drumul ce uneste com. Bulz de Stana de Vale

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !