EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Ferice

0 / 5

DESCRIERE

 

 

A fost cunoscută de turiști încă din secolul XIX, prima descriere a ei datând din 1863. Multă vreme a fost cunoscută cu lungimea de 260 m, doar în 1982 a ajuns la lungimea de 2900 m. După intrare urmează un tronson incomod.

Intrarea in pestera este la altitudinea de 410 m. Poarta este larga, se continua cu un culoar orizontal acoperit de argila si bolovanis. Dupa 40 m, pe stinga se deschide o mica nisa, o gaura la care ar trebui sa fim foarte atenti.

Dupa circa 50-60 de metri, tot pe stinga, se deschide un scurt culoar lateral, orizontal, cu nisip pe jos. Putin mai departe se vede albia riului subteran, pe care il auzim. Este apa care apare sub gura pesterii.

Pestera de la Ferice nu este spectaculoasa, dar este interesanta prin formele de sapare: nivele de eroziune, septe de coroziune, adaptare la structura etc. Ea prezinta un interes biospeologic deosebit pentru coloniile de lilieci care se adapostesc aici.Pestera are o galerie activa de dimensiuni mari (7-8 m latime si 9-10 m inaltime). Apa din galeria principala se pierde in pestera si reapare prin izbucul de sub gura pesterii.

Cavemamentul impunator este, de altfel, prin­cipala insusire atractiva a Pes­terii Ferice. Speleotemele sunt rare, curgerile parietale si sta­lagmitele cuibarindu-se in intrandurile pesterilor, acolo unde fisurile rocii au permis apelor meteorice, incarcate cu CaCO3, sa patrunda in golul subteran deja sculptat. Mai bine reprezentat este relieful de origine corozivo-eroziva, ce imbraca forma nivelurilor si politelor. Desfasurarea lor pe verticala este pusa in evidenta de succesiunea largirilor si in­gustarilor, explicate prin osci­latii ale intensitatii proceselor morfogenetice.

La Peștera Ferice se poate ajunge pe o potecă ce iese din satul Ferice, străbate o pădure, trece prin grohotișuri, și începe să urce pe lângă moara din satul Ferice, lângă un izbuc. Trebuie să urcăm puțin, fiindcă peștera se află la altitudinea de 410 m.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !