EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Fusteica

0 / 5

DESCRIERE

 

 

Prima descriere a acestei pesteri a fost publicata de P. A. Chappuis si A. Winkler in 1951 (in P. A. Chappuis si R. Jeannel, 1951). O prezentare mai ampla insotita de o schita a fost intocmita de Stefania Avram in 1966. Pestera este bine cunoscuta din punct de vedere biospeologic, fiind mult vizitata de diferiti cercetatori ai Institutului de speologie din Bucuresti.

Pestera se afla in raza satului Isvarna (com. Pocruia, jud. Gorj), in dreptul caminului cultural, la cateva zeci de metri de sosea.In aceasta pestera exista cateva colonii de lilieci.Pestera nu este amenajata si nu se percepe taxa de vizitare.
Fiind locuita tot timpul anului de lilieci, pestera este relativ bogata in guano, dar in perioadele cu ploi abundente acesta este spalat de pe podea. Guanoul este raspandit pe o distanta cuprinsa intre 30 si 200 m pornind de la deschidere.
Este o pestera calda (9,5°C in aer la
10 septembrie 1965), destul de umeda si parcursa de curenti de aer. Acestia patrund prin ramificatia stanga de la capatul galeriei, ceea ce indica o legatura a pesterii cu exteriorul si prin acest loc.
Resursele trofice sunt foarte bogate si constau aproape in intregime din guano. Fauna este
destul de bogata iar dintre speciile gasite cele mai multe sunt guanofile si apartin in special acarienilor,colembolelor, dipterelor si coleopterelor. Exista aici si trei specii troglobionte:Sophrochaeta subaspera, Duvalius spinifersi Trichniscuscf. inferus.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !