EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Gaura cu musca

0 / 5

DESCRIERE

 

 

Peștera Gaura cu Muscă este situată aval de Stânca Babacaia și are o lungime de 254 m. A fost locuită în perioada Hallstatt și medievală, astăzi se mai văd fortificațiile de la intrare ( sec. XV-XIX). Despre musca columbacă, de la care i se trage numele sunt mai multe legende: că ar fi născut dintr-un cap al balaurului cu 12 capete ucis de Iovan Iorgovan, sau din capul balaurului ucis de Sfântul Gheorghe, că si-ar avea originea într-un pârâu infectat de scorpioni, șerpi, viespi otrăvitoare, că s-ar fi născut în copaci, sau într-o buruiană din împrejurimile Golubacului.Numele de Gaura cu Musca vine de la musca columbaca (Simulium colombaschense), o musca vampir care a produs multe probleme localnicilor, dar mai ales vitelor acestora. Aceasta musca a existat in zona pana la constructia barajului de la Portile de Fier cand a disparut datorita modificarii habitatului. Musca ataca vitele, le musca in zonele cu piele fina, nari, buze, urechi Muscaturile produceau inflamatii care sufocau animalul in cateva ore sau zile. In pericol erau si copiii mici daca musca reusea sa patrunda in gura sau trahee. Specialistii spun ca aceste musculite nu au avut nici o legatura cu pestera. Dezvoltarea lor a fost posibila numai in apele Dunarii inainte de formarea lacului.

Specialiștii spun că aceste musculițe nu au avut nici o legătură cu peștera. Dezvoltarea lor a fost posibilă numai în apele Dunării înainte de formarea lacului. Galeria de acces este cu apă și se termină în sifon, la care se ajunge prin Sala Liliecilor. Peștera găzduiește numeroase colonii de lilieci, și are și concrețiuni în partea finală.

Gura peșterii este de forma ovală cu diagonale de 8 si 4 m. blocată în mare parte de ziduri de la fortificația medievală. Galeria de acces este de dimensiuni medii și drenează un curs de apă.

Pe traseu se trece prin Sala Liliecilor și se ajunge la un sifon terminal, zonă în care apar scurgeri parietale formațiuni, stalactite, gururi și depuneri de montmilch. În peșteră se simte un puternic miros de amoniac datorat depozitului de guano de liliac.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !