EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Gaura Fetii

0 / 5

DESCRIERE

 

 

Peștera are dimensiuni reduse, o intrare circulară și o mică sală, cu o nișa strâmtă. Este o peșteră interesantă. Pe timp de secetă un păianjen își țese liniștit plasa, dar pe timp ploios, sau la topirea zăpezii prin gaura peșterii țâșnește apă, transformând-o în izbuc.

Pestera Gaura Fetii a fost descoperita in cadrul unei lucrari de largire a drumului prin dinamitarea peretelui stancos. Prima explorare si cartare a fost realizata de catre Viorel Ludusan de la Alpin Speo Club Polaris Blas, in anul 1974. Tot el, in calitate de coordonator al echipei de cascadori in cadrul filmarilor la filmul “Flacari pe comori”, a propus regizorului Nicolae Marginean sa filmeze o scena in aceasta pestera, care a fost realizata in anul 1985.

Intrarea in pestera este de forma lenticulara, fiind inalta de 4 m si lata de 1 m. Imediat urmeaza o saritoare in trepte care duce pe un con din grohotis. Acesta se pierde in apa lacului ce acopera intreaga podea, iar pentru a vedea intreaga pestera vizitatorii trebuie sa intre in apa pana in dreptul braului, sau cu o barca prin intermediul careia se poate naviga pe cei 21 m ai lacului in forma de semiluna. Adancimea maxima este de 3 m in zona centrala. Pestera Gaura Fetii este saraca in formatiuni carstice, iar golul dizolvat in calcare triasice se pare a fi preaplinul nivelului de baza al panzei freatice

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !