EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Gaura Haiduceaasca

0 / 5
Compare Add to favorites

DESCRIERE

 

 

Peștera Gaura Haiducească are o lungime de 1370 m, și se află la 3 kilometri de Moldova-Nouă. Ea reprezintă porțiunea subterană a Ogașului Găurii. Pârâiașul pătrunde în peșteră printr-o intrare monumentală 10×20 m, parcurge o sală de 100 m lungime și 25 m înălțime, plină cu blocuri prăbușite, și cu mai multe nișe. Pârâiașul se pierde la capătul sălii mari și reapare pe partea cealaltă a masivului, printr-o ieșire mult mai mică, mascată de copaci.

Intrarile pesterii sint cunoscute de localnici si sub numele de “Gaura Turceasca’, iar ciobanii se adapostesc uneori la intrarea prin insurgenta. A fost cartata si cercetata extensiv in anii 1960-1961 de St. Negrea, A. Negrea si L. Botosaneanu, iar intre 1967-1969 a facut obiectul unor cercetari de ecologie cavernicola (A. Negrea si St. Negrea).

Pestera se afla in perimetrul ocrotit al rezervatiei Valea Mare. Nu este amenajata si nici degradata, fiind vizitata numai partea luminata a Salii Mari. Pentru parcurgerea pesterii este nevoie de casca de protectie, salopeta, imbracaminte calduroasa (fiind 8,5-9,5° chiar in timpul verii si 98-100% umiditate) si cizme de cauciuc. Atragem atentia ca in timpul averselor puternice, nivelul cursului subteran creste vazand cu ochii, blocand trecerea in portiunile joase ale galeriei accesibile prin resurgenta si ca se poate aluneca foarte lesne pe pantele Salii Mari. Durata vizitarii ambelor sectoare ale pesterii : 1-1½ ore

 

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !