EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Gemenele

0 / 5

DESCRIERE

 

Avenul Gemenele, este situat pe versantul estic al Varfului Dambau si este socotita cea mai frumoasa pestera din areal, cu o bogatie deosebita de speleoteme.

Avenul se afla pe teritoriul orasului Zlatna, judetul Alba, in partea de sud-vest a Muntilor Trascaului.

Cum intrăm în ea, privind în stânga, ne întâmpină Marele Gur, cu apa-i ireal de curată, atât de curată încât de multe ori lasă impresia unui gur gol. În dreapta o succesiune de gururi în care dorm răvăşite câteva cranii de liliac. Continuăm să coborâm, pe lânga nişte frumoşi pomi de iarnă; tavanul rămâne undeva deasupra la 15-20 m, încărcat de ţurţuri de piatră. Ajungem în fundul sălii, acesta din urma orizontal. Aici, într-o misterioasa îmbrăţisare, piatra a acoperit oasele unei străvechi capre, însa un pirat de peştera într-o răbufnire de curiozitate şi inconştienţă a sfărâmat tăcuta uniune. Veţi vedea doar oase acoperite de o crustă de calcar de circa 2-3 cm răvăşite pe podea. Sala continuă cu o galerie îngustă şi noroioasă ce într-un târziu va începe să urce, scoţându-ne tot la baza avenului (galeria din stânga, dintre cele trei descendente amintite mai sus).

Cealaltă galerie descendentă, din dreapta, se va alătura celei din mijloc, după o scurtă şi foarte abruptă coborâre. O sală de dimensiuni mari se află şi în stânga intrărilor, dar neconcreţionată, grohotişul şi formele relativ geometrice trimiţându-ne cu gândul la o geneză gravitaţională. Această sală dă într-o galerie mică, scurtî de doar 10 m, dar ale care-i speleoteme depăşesc orice superlativ: stilolite, clusterite, draperii etc. Galeria se termină brusc, fiind închisă de o scurgere calcitică.
Aceasta cavitate reclamă pregătire şi echipament corespunzător, însă vă asigurăm că merită tot efortul.

Numele de Gemenele a fost dat de către cele doua verticale de acces ale sale, una de 17m si cealalata de 20m.Vorbim aici de o peșteră fosilă(fără curs permanent de apă) dar una din cele mai bogat concreționate peșteri din Munții Trascău. Stalacmite, stalactite, coloane,curgeri parietale, clusterite atrag privirile vizitatorilor. Bazine cu apă denumite “gururi”(bazine cu pereți construiți din depuneri de calcar) acoperă la un moment dat întreaga lațime a galeriei. De menționat că peștera necesită, pentru explorare,echipament speologic adecvat.

 

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !