EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Grota Zanelor

0 / 5

DESPRE CEA MAI RAMIFICATA PESTERA DIN TARA

 

 

Peştera Grota Zânelor este situată în Județul Bistrița-Năsăud, Munții Rodnei, la originea Rebrii, pe versantul de vest al Tarniței Prelucii.

Aceasta a luat naştere prin procesul de diaclază şi a fost nevoie de o perioadă îndelungată, însă în continuare se află în procesul de dezvoltare. Peştera este alcătuită din calcare cristaline şi marne, neuniforme şi a fost clasificată ca monument al naturii cu cel mai mare coeficient de ramificaţie. Ocupă o suprafaţă de circa 4269 de metri cu denivelări de aproximativ -110 metri

 

LEGENDA

 

 

“Despre Grota Zânelor știu doar că se spunea că acolo se adăposteau zânele. Din ce îmi povestea un cioban, în trecut oierii țineau în gura peșterii carnea și laptele la rece, iar uneori apărea o zână când mergeau să ia ceva păstrat la rece. Asta până într-o zi când zânele au ademenit un cioban să intre în măruntaiele pământului după comori și ciobanul nu s-a mai întors. De atunci ciobanii se feresc să mai adăpostească la rece ceva în gura peșterii, de frică să nu fie ademeniți și vrăjiți de zâne, să intre adânc sub pământ”, spune Claudiu Iușan.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !