EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Gura Plaiului

0 / 5

DESCRIERE

 

A fost descrisa de P. A. Chappuis si A. Winkler in 1951 (in P. A. Chappuis si R. Jean-nel, 1951), in cea de a 8-a serie din “£numeration des grottes visitees’

Pestera incepe cu un put adanc de 7 m, inchis inainte cu o poarta din traverse metalice. Putul poate fi coborat usor, folosind un trunchi cioplit aflat de obicei aici, sau, mai bine, folosind o scarita speologica. Se coboara apoi un mare con de grohotis, patrunzandu-se intr-o sala lunga de 70 m, cu podeaua in panta, cu inaltimi de 3-6 m. Aceasta sala este impodobita cu multe formatiuni stalagmitice. Ne retine atentia un grup de stalagmite zvelte, precum si doua coloane masive, inalte de peste 3 m, ce par sa sustina bolta. Conditiile de lucru pentru fotografi sunt optime.
In capatul sudic al salii, podeaua este placata cu o crusta calcitica, cu numeroase gururi. Este un Colt cu o extraordinar de mare densitate monospecifica, aici putand fi imitate pe o mica suprafata sute, daca nu chiar mii de exemplare ale coleopterului Tismanella chappuisi. In gururi traiesc numerosi crustacei subterani (nifargi). Din mijlocul salii se desprinde spre est o ramificatie larga, ce urca in panta. Este o zona bogata in speleoteme, unele de un tip neobisnuit. Predomina stalactitele, coloanele si stalagmitele, dar se pot vedea si cateva anemolite si stalactite excentrice. Firida terminala a acestei sali este bogat concretionata. In acest sector se pot realiza imagini de detaliu cu concretiunile calcitice, dar exista si unghiuri favorabile pentru intregul ansamblu de speleoteme.
Lungimea totala a pesterii este 150 m.
Ea s-a format prin procesul de disolutie exercitat cu intensitate marita la intersectia a doua falii, pe care s-au format, de altfel, cele doua prelungiri ale salii.
Pestera se poate vizita. Intrarea este mai dificila fiind un mic aven cu o adancime de 7 m, care se poate cobora cu ajutorul unei corzi.

Peşteră caldă şi umedă, lipsită de curenţi de aer propice dezvoltării unor mici vietăţi troglobionte care se găsesc numai aici:  Tismanella chappuisi diversa, Trichoniscus cf. inferus, Trachysphaera jonescui tismanae şi Harpolithobius oltenicus.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !