EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Hodobana

0 / 5

DESCRIERE

 

 

Numele pesterii este de fapt Pestera din Paraul Hodobanei, speologii spunandu-i Hodobana.
Explorarea pesterii este deosebit de dificila, ea avand o retea foarte complicata de galerii, fiind etajata pe 8 nivele. Pestera are o singura intrare cunoscuta, si aceasta fiind foarte ingusta (1m/1m). Pestera Hodobana este una din cele mai greu de explorat cavitati din Romania, multi speologi renuntand la a mai reveni aici datorita greutatilor de parcurgere intampinate. De aceea se poate spune ca pestera Hodobana ramane inca un mister in speologia romaneasca, existand probabil nenumarate posibilitati de continuare a explorarii pesterii si prezenta unor elemente inca nedescoperite.
Pestera Hodobana
este considerata drept un mister pentru speologia romaneasca. Speologii au descoperit aici o galerie de intrare de 25 de metri, iar apoi, dupa sute de metri s-a intrat intr-o stramtoare in Galeria Coralitelor.
Au fost descoperite pe rand Sala Dante, Marile Meandre, Sala Mamut aflata la baza unui perete. Mai tarziu s-a descoperit un sistem de galerii polietajat care continue, de asemenea, Marele Rau care dupa 860 de metri se sfarseste int-o cascada inalta de 20 de metri care se afla in Sala Finala.

Descoperile inedite si modul inediat in care se imbina intr-o singura locatiei elementale naturii plaseaza
pestera Hodobana in topul locatiilor ce merita vizitate cu prima ocazie.

Istoria ne spune că peștera a fost descoperită de F. Păroiu și N. Sasu în luna aprilie a anului 1979. La început s-au explorat doar 25 de metri de la intrare și spre primele galerii ale acesteia, însă ulterior s-au continuat cerecetările, astăzi fiind cartografiată pe o lungime de 22.142 m. Turiştii trebuie să ştie că drumul în peşteră este foarte greu şi necesită echipament speologic complet şi însoţitori din partea unei echipe bine antrenată.
Din această cauză, Hodobana nu mai este o atracție pentru speologi; „Hodobana a devenit nu numai o legenda, dar incepe sa devina si o himera.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !