EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Izbandis

0 / 5

DESCRIERE

 

 

In perioada 1976-1999 in zona Maguran-Izbandis au fost efectuate 102 de ture de lucru (documentate) in cadrul CSA Cluj, mobilizand peste 160 414g64e de membri, avand ca scop lucrari in diferite puncte, urmarind gasirea accesului spre sistemul Izbandis.
Pestera a fost semnalata in literatura de specialitate inca din primele decenii ale secolului XX.

Cel mai semnificativ rezultat a fost atins in 1999, cand in urma a 13 ture (conduse de Deák Zsolt) de decolmatare si prin dezobstructionarea unui pasaj, s-a ajuns intr-o portiune noua de aproximativ 1 km. Prin aceasta poarta catre sistemul presupus, visul mai multor generatii de speologi a fost partial indeplinita. In prezent lungimea pesterii a ajuns la 1667 m.
Sectorul descoperit in 1999 incepe (dupa 120 m de la intrare) cu un taras de cca. 25 m. In aceasta zona CSA Cluj a montat o poarta pentru protectia cavitatii. Aici apar primele formatiuni de picurare si helictite, morfologia portiunii urmatoare se schimba brusc. Apare o galerie puternic meandrata, inalta de cca. 5 m, cu o latime ce variaza intre 0,5 si 1 m, lipsita de speleoteme. Dupa un laminor se ajunge intr-o galerie de dimensiuni apreciabile (80 x 6 x 4 m). Pe podeaua galeriei printr-o succesiune de puturi mai mici care se intalnesc la un nivel inferior, s-au gasit 3 paraie care debuseaza intr-un lac adanc de 3 m. Se presupune ca este locul unde a iesit la suprafata Halasi Gábor cu ocazia explorarii tragice din anul 1984. In acest lac a fost observat si un pastrav, fapt care dovedeste legatura cu exteriorul

Izbucul amintit, are unul dintre cele mai mari debite din Munții Pădurea Craiului, cea ce presupune că toată această apă provine dintr-un sistem carstic pe măsură.

Pentru a intra în acest sistem, speologii și-au îndreptat acțiunile spre izbuc și spre peșterile din bazinul său de captare în suprafață de ≈20 km², cît și spre peștera Izbândiș, a cărei intrare se găsește la ≈20 m deasupra izbucului. Explorările subacvatice au cerut tributul unei vieți, dar nu au condus la relevarea presupusului sistem. Nici prin peșterile din bazinul de captare nu s-a putut înainta.

În prima fază de explorare în peștera Izbândiș existau numai galerii fosile, dar munca susținută de decolmatare a dus la descoperirea de noi galerii, unele atingînd nivelul apei ce iese la exterior. Astfel peștera ajunge să aibă galerii fosile și active, ce însumează ≈2 km, dar potențialul se prezintă mult mai mare

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !