EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Izvorul Tausoarelor

0 / 5
Compare Add to favorites

DESPRE

 

 

 

Comuna Rebrişoara, Valea pârâului Gersa, şoseaua care leagă Năsăudul de Sângeorz-Băi. Este locul în care veţi găsi peştera Tăuşoare. Descoperită în 1955 de un localnic, peştera are statut de arie protejată începând din 2007. Este rezervaţie ştiinţifică datorită fenomenelor rare sau chiar unice adăpostite de galerii.

Aici se găsesc aşa-numitele “flori de gips”. A fost identificată prezenţa mineralului “Mirabilit”, unic în România şi găsit doar în câteva peşteri din lume. Chiar şi simpla atingere cu mâna goală a speleotemelor poate să întrerupă procesul de calcifiere.

Aici se fac activităţi de documentare de către specialişti, cercetare, explorare şi activităţi eco-turistice, dar într-un grafic foarte redus de participanţi.

Preţul de intrare e 20 de lei. Dar regimul de vizitare este strict: accesul vizitatorilor este limitat la maxim două grupuri de persoane pe lună, între lunile mai şi septembrie, când liliecii părăsesc zona de habitat.

 

Pestera ascunde formatiuni unice, de o mare valoare, printre care se numara depozitul fosilier din Sala Oaselor de Urs, mirabilitul din Sala de Mese, oulofilitele din Galeria Gipsului si, nu in ultimul rand, Bilele de Tausoare, unica in lume. De curand a mai fost descoperita o cascada de 15 m.

Din pacate pestera este inchisa si nu a fost introdusa in circuitul turistic.

Accesul se face pe traseul:
Bistrita-Nasaud-Salva-Telciu-Valea Telcisorului-pestera.
Bistrita-Nasaud-Rebrisoara-Valea Gersa-Izvorul Tausoarelor-pestera.
Bistrita-Nasaud-Rebrisoara-Rebra-Parva-Valea Izvorul Barlei-pestera.
Cu mijloace auto se poate ajunge pana in Telciu, Gersa si Parva

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !