EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Limanu

0 / 5

Locul din care nu stii daca te mai intorci

 

Istoric Pestera Limanu

 

La loc de cinste printre locurile din România care au legende pline de farmec sau de mister este și peștera de la Limanu, una ale cărei taine nu au fost încă descifrate. Locul de sub dealul de la marginea comunei Limanu, despre care se știe că se întinde pe o distanță impresionantă, nu a putut fi niciodată explorat în întregime, din cauza labirintului întortocheat de peşteri, în care mulţi dintre cei care s-au aventurat mai mult decât trebuia s-au pierdut şi nu au mai găsit drumul de întoarcere. Legendele localnicilor spun că peştera aceasta ciudată este o poartă către lumea de dincolo de moarte și că din adâncuri se aud zgomote ciudate. Intrarea în peşteră se face,  printr-o poartă metalică de la poalele dealului, mai jos de o pădurice de pini şi este străjuită de câteva pietre mari. Chipurile din piatră care se pot vedea la intrare au făcut ca peştera să primească şi denumirea de “La Icoane”, figuri care se presupune că ar fi fost scrijelite în piatră pentru locul prin care se intră în pământ. Peştera are o lungime de aproape 4 kilometri şi sute de galerii care şerpuiesc pe sub sat. Se spune că în această peşteră s-au adăpostit dacii împreună cu toate bunurile lor mai de preţ, pentru că erau prigoniţi de către romani. Tot aici s-au adăpostit mai apoi primii creştini, în căutarea însingurării şi a unui loc de rugăciune departe de zgomotul lumii de afară

La aproape 200 de metri de cum păşeşti în peştera de la Limanu se mai pot vedea şi astăzi altare ale preoţilor daci şi un cap de om sculptat în calcar. După ce se înaintează tot mai mult în peşteră, drumurile se întretaie de mai multe ori. Uneori, chiar pământul se surpă, astupând intrarea deja folosită şi deschide o alta de a cărei existenţă nu se ştia.

De-a dreptul impresionant la peșteră este faptul că aceasta beneficiază de galerii ramificate într-un mod amețitor. Acest lucru a fost posibil datorită apelor care și-au săpat drumul creând atât galeriile principale cât și pe cele secundare. Există și un plan realizat de cei de la Institutul de Speologie Emil Racoviță care dovedește că peștera are un grad ridicat de dificultate.

Din punct de vedere speologic, publicatiile de specialitate spun ca ea este o pestera freatica dezvoltata in calcare stratificate orizontal. Stratele orizontale au fost fragmentate de un sistem regulat de fisuri verticale. Cand placa de calcar sarmatian s-a scufundat sub nivelul freatic, apele au patruns in lungul planelor rectilinii de discontinuitate din roca si au dizolvat, lasand in urma o retea labirintica cu distributie rectangulara formata din galerii cu sectiuni dreptunghiulare surprinzator de regulate.

Unii cercetatori considera ca cel putin o parte din galerii au fost in intregime sapate de om, in multe locuri fiind evidenta daltuirea peretilor. Vazuta in plan, reteaua de galerii seamana mai degraba cu harta strazilor unui oras neglijent sistematizat.

 

Legende

 

Se spune că atunci când se aud vaietele înspăimântătoare din adâncurile pământului oamenii care se afla în apropiere sunt hipnotizați și pornesc pe urmele sunetelor. Glasul auzit ar fi de fapt al paznicului peșterii care stă mereu în spatele porților metalice și încearcă să-i ademenească pe trecătorii curioși în subteran, odată ajunși acolo dacă nu sunt credincioși niciodată nu o să găsească drumul spre suprafață.De aceea se spune că Limanu este păzită de spiritul marelui zeu Zamolxis, cel care îi ademeneşte pe cutezători, iar apoi îi sacrifică.

Este un labirint ameţitor, cu galerii stranii şi săli săpate de mâna omului, iar localnicii din zona Limanu povestesc adesea că există tuneluri care îşi au ieşirile tocmai dincolo de graniţă, în Bulgaria. Unii istorici au afirmat că Limanu ar fi legendara peşteră Keiris, cea în care geţii regelui Dapyx ar fi fost zidiţi de către romani şi lăsaţi să moară de foame.

 

 

 

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !