EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera lui Adam

0 / 5

DESCRIERE

 

Pesterei lui Adam i s-ar putea conferi statutul de rezervatie stiintifica, pentru conservarea si studierea in continuare a conditiilor de oaza tropicala unica in Romania, cu punga ei de aer cald, coloniile de lilieci si fauna de guano, precum si crusta si stalactitele gelatinoase nemaiintalnite in alte pesteri.

Este situata pe versantul drept al Cernei, sub varful Ciorici, aproape de pestera Hotilor, localitatea Herculane. A fost denumita astfel dupa descoperitorul ei, Nicolae Adam; in unele studii apare ca si “pestera calda de la Herculane”.

A fost considerata oaza tropicala unica in Romania, deoarece aburii fierbinti de aici, pana la 45 grade C, impiedica inaintarea pana la capat, mai ales ca pe alocuri se lasa tavanul; in drumul lor spre iesirea din pestera aburii transforma cea mai mare parte a Galeriei si Salii cu Guano intr-o punga cu aer cald, aerul mentinandu-se in capatul vestic intre 29 grade C (iarna) si 31 grade C (vara);

gradele multe de aici amintesc de cele ale pesterilor din zona tropicala,mai multe specii de lilieci formand colonii masive prin aprilie-mai si plecand in octombrie-noiembrie, dupa ce isi cresc puii. Podeaua este acoperita cu un depozit de guano gros de peste 3 m.

Problema aburilor fierbinti de aici a fost studiata de multi specialisti, ridicand intrebari legate de originea pesterii, dar si de formarea unor concretiuni unice si a unei faune intalnita doar in pesteri tropicale; cand vorbim despre concretiuni ne referim la crusta gelatinoasa, galbuie, care acopera complet peretii si planseul Galeriei cu Aburi, si la niste stalactite, de asemenea gelatinoase, lungi de 4-8 cm si groase de pana la 1 cm, care penduleaza la suflarea aburului cald.

De la intrarea in pestera se ajunge intr-o salita in podeaua careia se deschid trei puturi si o galerie scunda; aceasta ne duce in “Sala cu Piele de Leopard”, iar din capatul salii, la dreapta, se ajunge in Galeria cu Aburi care se termina si ea, la randul ei, intr-o sala; o alta Galerie este Galeria cu Guano care se termina intr-un fund de sac.

 

LEGENDE

 

Pe un drum pavat cu piatră de râu încă de pe vremea romanilor, ascunsă după un munte, se vede intrarea în Grota Haiducilor. Aceasta are două galerii principale. Una este de-a lungul râului care traversează peștera, iar cealaltă, Sala Mare, este deasupra. În peșteră sunt stalactite și stalacmite și cu toate acestea, pare că nu este foarte veche pentru că toate acestea sunt în formare.

Legenda spune că lui Adam Duca i se mai spunea Adam Neamțu, pentru că purta straie nemțești. Dascăl într-un sat de la Dunăre, sătul de sărăcie și de suferința pe care o vedea în jurul lui, Adam Duca a început să îi jefuiască pe bogați. Împreună cu haiducii săi, îi ataca la drumul mare, iar prada o împărțea cu sărmanii din sate. Se spune că cine primea bani de la haiduc, nu se mai putea numi sărac.

Potera l-a prins pe Adam Duca pe când își vizita iubita și l-a întemnițat timp de 20 de ani.

Când a ieșit din închisoare, haiducul i-a cerut ajutorul unui sărac care devenise boier din banii primiți chiar de la el. Acesta a refuzat să îl ajute însă, iar Adam Duca l-a ars de viu.

Haiducul a fost prins și, de această dată, potera l-a spânzurat. Se spune că unele comori nu a mai apucat să le împartă săracilor, așa că au rămas în peșteră, prin anii 1400.

Câteva sute de ani mai târziu, adică în 1977 se spune că un grup de turiști germani ar fi găsit aici o comoară. Comoara lui Adam Duma.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !