EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera lui Dutu

0 / 5

DESCRIERE

 

 

Peștera lui Duțu, este localizată pe malul stâng al râului Mureș, în zona de contact dintre Dealurile Lipovei și Munții Poiana Ruscă, în arealul comunei Săvârșin, localitatea Căprioara, la circa 6 km de centrul acesteia, în bazinul Văii Fundata, la granița cu județul Hunedoara.
Numele peşterii vine de la Haiducul Duţu, care conform unei legende locale ar fi folosit peştera ca şi adăpost. În Peştera lui Duţu, au fost identificate în pereţii galeriilor mai multe fosile ce indică geneza bancului calcaros, resturi ceramice rulate din epoca fierului şi specii de lilieci si doua specii de anelide care folosesc peştera ca adăpost.
Peştera lui Duţu a fost declarată Rezervaţie Naturală cu o suprafaţă protejată de 0,1 ha, fiind clasificată ca peşteră clasa C, constuind rezervaţie speologică de importanţă locală
Pestera lui Dutu se afla in judetul Arad, pe versantul stang al Vaii Fundata, la 245 m altitudine, pe raza comunei Savarsin. Accesul spre pestera se poate face folosind drumul judetean Savarsin – Pojoga, de unde pleaca un drum forestier care insoteste Valea Fundata. Pestera a fost declarata rezervatie naturala, in special datorita faunei cavernicole pe care o gazduieste.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !