EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Meziad

0 / 5

Pestera Meziad

 

 

 

Peştera Meziad este una dintre cele mai frumoase, interesante și mari peşteri amenajate în scop turistic din România.

Este de asemenea una dintre cele mai vechi peșteri de pe teritoriul României, a fost descrisă pentru prima dată de cunoscutul geograf austriac Adolf SCHMIDL (1863) şi a fost explorată aproape complet de către Gyula CZÁRÁN la începutul secolului XX.
Fauna cavernicolă (lilieci, fluturi, păianjeni, crustacee, gândaci) adăpostită aici şi care conferă unicitate peşterii a fost studiată pentru prima dată de BOKOR (1921), JEANNEL şi RACOVITZA (1929).
Peștera Meziad este o arie protejată naturala si un monument al naturii unic in Romania. Unicitatea pesterii este dată de dimensiunile impresionante ale portalului (16 m înălţime şi 10 m lăţime), precum şi ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci protejaţi la nivel naţional şi internaţional şi organisme microscopice endemice (care trăiesc numai în Peştera Meziad) si formaţiuni deosebit de frumoase (stalactite, stalagmite, coloane, draperii).
Tot în peștera Meziad s-au găsit oasele ursului de cavernă (Ursus spelaeus), care a apărut acum 300.000 de ani şi a dispărut cu 12.000 de ani în urmă, la sfârşitul ultimei glaciaţiuni (perioadă caracterizată prin răcirea climei pământului)

Peștera Meziad se află întru-un cadru natural deosebit de frumos, în Munților Pădurea Craiului pe valea Meziadului, în apropiere de localitățile Meziad și Roșia.

 

LEGENDA

 

Bătrânii din localitatea bihoreană Meziad, localitatea în care se găseşte peştera cu acelaşi nume, spun o poveste pe care o ştiu de la moşii lor, că de nu ar fi fost, nu s-ar fi povestit. Astfel, în vremurile de demult, oamenii nu trăiau în sat, ci în uriaşa peşteră. Acolo îşi aveau casa şi masa şi trăiau din vânatul sălbăticiunilor pădurii, pe care le prindeau cu capcane sau cu arcul cu săgeţi. Era printre ei o fată pe care o chema Florica, iar într-o zi, tânăra a alunecat de pe o stâncă şi şi-a rupt un picior, aşa că nu a mai putut merge la vânatoare cu ceilalţi oameni. Cum stătea singură în gura peşterii s-a târât să ajungă afară la soare, lângă stânca de la intrare. Stând ea acolo, a văzut o pasăre aşezată pe o creangă de fag. A pus mâna pe o piatră şi a azvârlit-o, ca să lovească pasărea. Nu a nimerit-o, însă pasărea, speriată, a zburat.

Florica a văzut că atunci când s-a speriat pasărea din cauza pietrei, a scăpat ceva din cioc. S-a târât până acolo şi a găsit o sămânţă de buruiană cum nu mai văzuse până atunci. Semăna cu sămânţa ierbii, dar era mult mai mare. Atunci, i-a săpat cu un surcel (n.r. – băţ) o groapă în faţă de soare şi a pus sămânţa acolo. Cu apă în pumni a udat-o în fiecare zi, până când a crescut mare şi a făcut spic. A luat câteva boabe, le-a frecat în palmă şi a început să le mestece. A văzut că sunt bune, astfel că le-a semănat şi a avut şi mai multe seminţe. Ceilalţi oameni au văzut că sunt bune şi au început să caute locuri pentru semănat. Cu cât se înmulţeau boabele, cu atât le trebuia mai mult pământ, aşa că au părăsit peştera şi au început să-şi ridice colibe lângă holde. Sămânţa aceea era de grâu şi aşa a apărut pentru prima oară grâul, iar oamenii s-au mutat din peşteră”, spune legenda

 

ACCES

 

 

Tarife de vizitare

Adulţi: 15 lei.
Copii (5-14 ani): 10 lei.
Copii până la 5 ani beneficiază de gratuitate.

Pentru grupuri organizate:
Adulţi: 10 lei Copii (5-14 ani): 7 lei.
Grupul organizat este format din minim 20 persoane, un însoţitor şi o listă scrisă cu membrii. Lista trebuie să conţină numele şi prenumele membrilor grupului, datele personale şi date de contact ale coordonatorului grupului.
Membrii Federaţiei Române de Speologie, cu legitimaţia vizată pe anul în curs, şi reprezentanţii autorităţii de mediu în control beneficiază de gratuitate.

Program de vizitare

Sectorul turistic poate fi vizitat zilnic conform următorului program:
Perioada 15 Iunie – 15 Septembrie între orele 10.00-18.00 (ultima intrare la ora 17.00).
Perioada 1 Martie – 15 Iunie si 15 Septembrie – 1 Decembrie între orele 10:00 şi 17:00 (ultima intrare la ora 16.00).
Perioada 1 Decembrie – 28 februarie, vizita se va putea realiza doar cu programare prealabilă, la unul din numerele de telefon: 0742/115303 sau 0752/060581.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !