EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Movile

0 / 5

DESPRE

Pestera Movile un buncar natural in razboiul nuclear

 

 

 

Pestera (de la) Movie a fost descoperita in 1986 si reprezinta una din cele mai importante pesteri din Romania. Pestera s-a remarcat prin ecosistemul unic in lume ce s-a descoperit aici, atragand atentia pana si in randul cercetatorilor NASA (acestia comparand in anii ’90 mediul subteran din Movile cu cel de pe Marte) .

Pana in 1990, cand s-a inceput explorarea pesterii cei 12000 de metrii patrati au fost complet izolati de schimbarile mediului exterior.

Ecosistemul se presupune ca ar fi fost separat de mediul exterior pentru aproximtiv 5.5 milioane de ani, chemosinteza fiind procesul care sta la baza functionarii sistemului.

Dezvaluita intr-un put minier, este una dintre cele mai vestite pesteri din lume, avand 240 m lungime, cu galerii scunde si spectaculoase. Este o pestera relativ mica, cu pasaje inguste acoperite cu argila. S-a dezvoltat in special pe orizontala cu cateva cavitati care nu depasesc3 metri.

In partea mai coborita este un lac mic ce leaga platoul pesterii de apele subterane. Pasajele continua sub apa si formeaza trei clopote de aer unde atmosfera este foarte bogata in dioxid de carbon (pana la 10 ori mai mult decit afara) si saraca in oxigen – o treime fata de atmosfera de afara.

A devenit o pestera foarte cunoscuta datorita ecosistemului subteran unic, care este bogat in specii adaptate la mediul cavernicol si care este bazat in intregime pe energia chimica rezultata din oxidarea hidrogenului sulfurat.Ecosistemul subteran funcționează pe baza chemosintezei și a fost separat complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani.

În total aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care trăiesc într-un mediu foarte bogat în hidrogen sulfurat, cu o atmosferă foarte săracă de oxigen, dar bogată în dioxid de carbon și metan. Abia în 1990 a început explorarea ei, timp în care peștera a fost izolată.

Printre creaturile descoperite se afla un miriapod care masoara 10 cm, al carui muscatura este veninoasa.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !